Gebruik jij al natuurlijke schoonmaakmiddelen? Je wilt natuurlijk graag leven in een schoon huis. Maar sta jij er al bij stil welke producten jij gebruikt voor het schoonmaken van je huis? Weet jij bijvoorbeeld welke ingrediënten jouw schoonmaakmiddelen bevatten? Er is een grote kans dat ze gemaakt zijn met chemische stoffen, zoals chloor, sulfaten en andere agressieve stoffen. Door te kiezen voor natuurlijke schoonmaakmiddelen kun je voorkomen dat jouw huid in aanraking komt met deze vaak irriterende stoffen. Daarnaast kunnen ze zelfs onze gezondheid aantasten en onze hormonen uit balans brengen. Bovendien zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen beter voor het milieu, want chemische producten kunnen resten achterlaten in het milieu en de natuur en bodemkwaliteit aantasten. 


Kies jij al voor duurzame schoonmaakmiddelen?

Natuurlijke schoonmaakmiddelen bieden dan ook voordelen voor onze omgeving, maar ook voor jouw gezondheid. Wil je hier meer over weten? Welke schoonmaakmiddelen kun je wel veilig en duurzaam gebruiken? In deze blog lees je alles over natuurlijke schoonmaakmiddelen, want schoonmaken kan ook heel goed op een duurzamere manier. Kortom, met natuurlijke schoonmaakmiddelen zorg je voor een schoon, fris en gifvrij huis!

Bekijk onze huishoudelijke producten:

Wat zijn de nadelen van niet-natuurlijke schoonmaakmiddelen?

Je weet vast wel dat je reguliere schoonmaakmiddelen, zoals bleekmiddel, altijd op afstand dient te houden van kleine kinderen, maar wist je dat het ook beter kan zijn om ze voor jezelf te vermijden? Veel reguliere schoonmaakmiddelen hebben namelijk verschillende nadelen voor zowel het milieu als voor onze eigen gezondheid. 

 

Schoonmaakmiddelen en de impact op ons milieu

Veel schoonmaakproducten hebben een sterk chemische samenstelling wat de volgende nadelige effecten kan hebben op ons milieu:

  • Aantasting van de bodemkwaliteit; met het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen komen er schadelijke stoffen in de bodem terecht.
  • Vervuiling van het drinkwater; microplastics in niet-natuurlijke schoonmaakmiddelen kunnen ook ons drinkwater vervuilen.
  • Aantasting van de natuur; de gezondheid van bomen en planten wordt ook belemmerd door de chemische stoffen afkomstig van schoonmaakproducten.
  • Luchtverontreiniging; met name als gevolg van de oplosmiddelen die vaak worden aangetroffen in schoonmaakproducten. 

 

Schoonmaakmiddelen en de impact op onze gezondheid

Naast het milieu, hebben schoonmaakproducten ook impact op onze gezondheid:

  • Irritatie van de huid; reguliere schoonmaakproducten kunnen door de chemische samenstelling eerder leiden tot irritatie van de huid. Hierbij is het met name opletten bij een gevoelige huid of een droge huid
  • Irritatie van de ogen; gifstoffen in schoonmaakmiddelen, zoals chloor, kunnen ook irriterend zijn voor de ogen. 
  • Hormonale disbalans; de giftige stoffen in reguliere schoonmaakproducten behoren ook wel tot hormoonverstoorders; ze kunnen een gezonde hormoonbalans verstoren. 
  • Verminderde weerstand; het regelmatig gebruik van niet-natuurlijke schoonmaakmiddelen kunnen zelfs de weerstand verlagen. Via de huid kunnen de schadelijke stoffen namelijk ook ons lichaam binnendringen. Onze lever moet dan harder werken om deze gifstoffen weer te kunnen afbreken.

Wat zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen?

Met natuurlijke schoonmaakmiddelen is het net zo goed schoonmaken als met reguliere schoonmaakproducten. Natuurlijke schoonmaakartikelen zijn echter wel vrij van stoffen of ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu of voor onze gezondheid. Schoonmaakproducten van natuurlijke oorsprong zijn samengesteld op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals plantenextracten of een plantaardige olie. Daarnaast worden er voor een fijne geur vaak natuurlijke oliën toegevoegd. Hoe herken je natuurlijke schoonmaakmiddelen? Deze producten zijn vrij van onder andere de volgende veelgebruikte gifstoffen:

  • Sulfaten (dat ook veelvuldig wordt gebruikt in shampoos)
  • Ftalaten
  • Chloor 
  • Oplosmiddelen (zorgen voor luchtverontreiniging en smogvorming)
  • Parfum
  • SLS (dat wordt gebruikt in veel verschillende producten, zoals handzeep)
  • Parabenen (komen voor in huidverzorging, cosmetica en babyproducten)

 

Hoe kies ik natuurlijke schoonmaakmiddelen?

Laat je bij de keuze van schoonmaakmiddelen niet te snel verleiden door de heerlijke geur, een mooie verpakking of een aantrekkelijke prijs. Let liever op de samenstelling van het product; lees nauwkeurig de ingrediënten op het etiket en kijk of het gemaakt is door een duurzaam merk. Er wordt ook bij schoonmaakmiddelen gebruikgemaakt van eco keurmerken. Wist je bovendien dat je ook gemakkelijk zelf natuurlijke schoonmaakmiddelen kunt maken? Dit is al mogelijk met enkele simpele huishoudproducten die je bijna altijd wel in huis hebt, zoals azijn en baking soda. 

 

Welke natuurlijke schoonmaakmiddelen kies ik?

Zo kies je bijvoorbeeld voor een eco allesreiniger of een groene zeep. Daarnaast zijn er verschillende natuurlijke schoonmaakmiddelen voor iedere schoonmaakklus, zoals een natuurlijke glasreiniger, een natuurlijke sanitairreiniger of een natuurlijk afwasmiddel. Een duurzaam merk met verschillende natuurlijke schoonmaakmiddelen is bijvoorbeeld Ecover. Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer keus in natuurlijke schoonmaakmiddelen. Let er wel op dat ‘natuurlijk’ op de verpakking niet altijd automatisch betekent dat er helemaal geen gifstoffen in het product zitten. Blijf dus altijd goed de etiketten lezen. 

Wat zijn de voordelen van natuurlijke schoonmaakartikelen?

Misschien kies je al voor natuurlijke huidverzorging, maar kies ook liever voor natuurlijke schoonmaakmiddelen. Voor de grote lenteschoonmaak bijvoorbeeld, maar ook voor de dagelijkse schoonmaak karweitjes is het beter om natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken. Natuurlijke schoonmaakmiddelen hebben voordelen voor zowel onze omgeving als voor onze gezondheid:

  • Beter geschikt voor de (zeer) gevoelige huid of bij huidproblemen, zoals eczeem. Ze leiden niet tot een droge huid
  • Ze verstoren onze hormoonbalans niet; met name voor vrouwen. 
  • Ze belasten onze weerstand niet door de natuurlijke samenstelling. 
  • Ze tasten het milieu, de natuur, de bodem, de lucht en ons drinkwater niet aan. 
  • Is vriendelijk bij huisdieren.
  • Natuurlijke schoonmaakmiddelen tasten jouw spullen, zoals meubels, niet aan. 
  • Je draagt bij aan een duurzamere en een gezondere wereld voor nu en later.

Meer duurzame schoonmaaktips

Met het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen ben je al goed bezig! Daarnaast zijn er nog een aantal tips voor duurzamer schoonmaken:

  • Gebruik minder warm water voor het schoonmaken.
  • Spoel het vuile water weg in de afvoer en niet op straat. 
  • Gebruik ook een ecologisch wasmiddel, was op een lagere temperatuur en gebruik minder wasmiddel per wasbeurt. 
  • Doe de afwas met de hand in plaats van met de vaatwasser. 
  • Gebruik geen luchtverfrissers; ze zijn schadelijk voor het milieu en de gezondheid.
  • Zorg voor een goede ventilatie in huis zodat vieze luchtjes en schimmel geen kans krijgen.

En zie jij vaak op tegen schoonmaken? Probeer het dan te zien als een vorm van mindfulness. Dat helpt je direct met stress verminderen. Een tip om georganiseerd te werk te gaan is om het schoonmaken per kamer aan te pakken. De eerste stap blijft altijd: opruimen. Hoe meer spullen, hoe minder rust je zult ervaren. Een schoon en opgeruimd huis geeft dan ook meer rust in je hoofd. Met het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen zorg je bovendien voor een goed gevoel voor onze aarde, maar ook voor jezelf!