Brandend maagzuur is een frequent voorkomend probleem. Maagzuur kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Wanneer je last hebt van brandend maagzuur komt er maagzuur vanuit je maag in je slokdarm of mond terecht en dit zorgt voor een pijnlijk en branderig gevoel. Als dit voorkomt noemen we dit (zure) oprisping of zuurbranden. Als je erg vaak last hebt van brandend maagzuur kan dit erg hinderlijk zijn. Maar hoe ontstaat maagzuur en hoe kan je het tegengaan? Dat lees je hier!

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een lichaamsvloeistof die aanwezig is in je maag. Maagzuur zorgt ervoor dat je voeding verteert kan worden en dat bacteriën die aanwezig zijn in de voeding gedood worden. Wanneer er teveel maagzuur aanwezig is, door bijvoorbeeld bepaalde medicijnen kan dit een pijnlijk gevoel geven ter hoogte van de maag. Ook kan er sprake zijn van zure oprispingen wanneer maagzuur terugvloeit in de slokdarm en keel. Hier spreekt men van brandend maagzuur.

Maagzuur oorzaak

Heb je last van een pijnlijk, branderig gevoel dat uit de maag via de slokdarm opstijgt naar de keel? Dan heb je waarschijnlijk last van maagzuur of reflux. Iedereen kan wel eens last hebben van maagzuur, maar sommige personen hebben er vaker last van dan anderen. Wanneer je erg vaak last hebt van brandend maagzuur kan dit erge hinder in je dagelijkse activiteiten veroorzaken. Maagzuur kan door verschillende oorzaken ontstaan. De belangrijkste oorzaken van brandend maagzuur zijn:

  • Een slecht werkende sluitspier tussen de slokdarm en de maag. De sluitspier verhindert dat de zure maaginhoud richting de slokdarm en keel vloeit. Wanneer de sluitspier minder goed werkt, door bijvoorbeeld ouderdom, heb je een grotere kans op brandend maagzuur.
  • Bepaalde voedingsmiddelen, zoals chocolade, munt en vet voedsel.
  • Alcohol
  • Roken
  • Overgewicht en zwangerschap zorgen voor een verhoogde druk op de maag, waardoor de kans op maagzuur toeneemt.
  • Middenrifbreuk. Het middenrif is een spier die de scheiding vormt tussen de borst- en buikholte. Bij een middenrifbreuk komt een klein deel van de maag in de borstholte te liggen, waardoor de sluitspier minder goed werkt.

Bekijk onze producten bij maagzuur:

10 tips tegen maagzuur

Brandend maagzuur kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er handige tips die je direct kunt toepassen wanneer je last hebt van maagzuur! Deze tips zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, waardoor het kan zijn dat bij de ene persoon deze tips tegen maagzuur een beter effect hebben dan bij een ander persoon.

  1. Verhoog het hoofdeinde van je bed met 10 à 15 centimeter als je voornamelijk ‘s nachts last hebt van reflux.
  2. Probeer af te vallen wanneer je last hebt van overgewicht.
  3. Vermijd chocolade, munt, koffie en thee, koolzuurhoudende dranken, alcohol, (zure) fruitsappen, tomaten, gekruide gerechten, ui en te koude of te warme dranken.
  4. Vermijd grote en vette maaltijden. Eet het liefst lichte maaltijden en kleinere porties verdeeld over de dag.
  5. Eet langzaam en kauw goed! Zo vermijd je een te volle maag.
  6. Buig niet voorover en vermijd (intensieve) inspanning na de maaltijd.
  7. Ga niet kort na de maaltijd slapen en wacht minstens 3 uur.
  8. Stop met roken!
  9. Vermijd te strak zittende kleding en draag geen riem.
  10. Verminder spanning door bijvoorbeeld te mediteren.

Wat eten bij maagzuur?

Wanneer je last hebt van maagzuur wordt aangeraden om grote hoeveelheden vette voeding te laten staan. Eet bij voorkeur lichte maaltijden en verdeel deze over kleinere porties van ongeveer 5 per dag. Ook bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade, munt, koffie, thee en koolzuurhoudende dranken kun je het best vermijden.