Een bevalling is altijd erg spannend, vooral als het je eerste bevalling is. Alle ouders hebben vragen zoals: Hoe heb je er duidelijkheid over of de weeën al begonnen zijn? Wat is het verschil tussen een echte wee en een voorwee? Gelukkig hebben we hier antwoorden op al deze bezorgde vragen.  Je kunt je bevalling zien als een marathon. De weeën beginnen meestal langzaam, waardoor je kans krijgt om je lichaam voor te bereiden op het proces en je gedurende het hele proces een goede rust geeft. De eerste indicator dat de bevalling begonnen is, zijn weeën en het belangrijkste is om te leren hoe je deze kunt herkennen. Een wee begint met een strakke kramp in je buik waar je ademhaling door wordt bemoeilijkt. Over het algemeen vermindert de wee naarmate deze afneemt, maar als de weeën verder gaan, kunnen ze steeds sterker gevoeld worden. We vertellen er meer over in dit artikel. 

Een wee, met niets te vergelijken

Wees gerust, want je lijf geeft vanzelf aan wanneer het begonnen is. Zolang je twijfelt of het weeën zijn en geen darmkrampen bijvoorbeeld, is de kans groot dat je geen weeën hebt. Weeën zijn namelijk niet goed met iets anders te vergelijken. Als je ze eenmaal hebt, weet je dat het weeën zijn. Een wee begint met pijn in de lage rug die dan uitstraalt naar voren, laag in de onderbuik. Lichte weeën lijken een beetje op sterke darmkrampen, maar als de krampen in je buik steeds plotseling komen opzetten, de buik hard wordt en de pijn even later weer afzakt, weet je dat de weeën begonnen zijn. Benieuwd wat er met je lichaam gebeurt tijdens de zwangerschap? Lees dan ons artikel 'Wat gebeurt er met mijn lijf tijdens de zwangerschap'. 

Wat is een wee eigenlijk?

Weeën worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Dit is nodig om de baby naar buiten te drijven. Naarmate de bevalling vordert, volgen de weeën elkaar sneller op. De pijn wordt steeds heviger en de pauzes tussen de weeën worden korter. Overigens komt het heel soms voor dat een vrouw volledige ontsluiting heeft terwijl ze bijna geen weeën heeft gevoeld.

Regelmatige weeën zijn het belangrijkste teken dat je aan het bevallen bent, maar er zijn meer signalen.

  • Het breken van de vliezen: Sommige vrouwen verliezen niet meer dan een paar druppels vocht uit de vagina, bij anderen is het een golf vruchtwater. Meestal breken de vliezen pas tijdens de bevalling, maar als het al eerder gebeurt, moet je meteen de verloskundige of het ziekenhuis bellen. Zij kunnen vertellen wat je moet doen.
  • Het verliezen van de slijmprop: Als je wat roze of bloederig slijm verliest, is dit waarschijnlijk de slijmprop die de afgelopen negen maanden voor de baarmoedermond zat. Overigens merken niet alle vrouwen deze afscheiding op. Bij sommige vrouwen beginnen de weeën voordat de slijmprop verloren is.

Bij Leef.nl verkopen we verschillende producten voor moeders tijdens de zwangerschap:

Echte weeën of voorweeën?

Weeën zijn het voornaamste teken dat de bevalling is begonnen. In het begin zitten er vaak pauzes van twintig tot dertig minuten tussen. Geleidelijk worden de pijn en de krampen heviger en houden ze langer aan. Ook volgen de weeën elkaar steeds sneller op. Hoe weet je nou of je echte weeën hebt of dat er sprake is van vals alarm?

Echte weeën:

  • komen regelmatig en volgen een patroon (zoals om de zeven minuten);
  • beginnen met pijn onderin de rug die uitstraalt naar voren, laag in de onderbuik;
  • volgen elkaar steeds sneller op, duren steeds langer en worden steeds heftiger;
  • houden ook aan als je van houding of activiteit verandert;
  • gaan waarschijnlijk gepaard met wat bloedverlies;
  • gaan waarschijnlijk gepaard met het breken van de vliezen.

Voorweeën:

  • komen onregelmatig en onvoorspelbaar;
  • doen niet echt pijn, maar worden meer ervaren als harde buiken;
  • worden niet heviger naarmate de tijd verstrijkt;
  • worden minder of houden op als je van houding of activiteit verandert;
  • gaan niet gepaard met bloedverlies;
  • gaan niet gepaard met het breken van de vliezen.

Bij Leef.nl vind je verschillende kraamverzorging voor, tijdens en na je bevalling. Zo kan je de HeltiQ onderlegger gebruiken om jouw matras, kussen en stoel te beschermen tegen doorlekken. Ook vind je het HeltiQ kraampakket in ons assortiment die bestaat uit praktische kraamverzorgingsproducten die te gebruiken zijn voor, tijdens en na de bevalling.