Hoe gezond melk ook is, lang niet iedereen staat te springen om een glaasje. Voor sommige mensen kan zuivel vervelende klachten geven, zoals winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel. Mogelijk komt dit door lactose intolerantie, maar wat is lactose precies? Waar zit het in? En wat is een lactose intolerantie? Je leest er meer over in deze blog!

Wat is een lactose intolerantie?

Lactose wordt normaal gesproken in de dunne darm afgebroken door het enzym lactase. Bij sommige mensen is er een tekort aan dit darmenzym. Hierdoor wordt lactose niet goed afgebroken.  De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht waar darmbacteriën het gaan fermenteren (vergisten). Hierbij komen er gassen vrij. Ook trekt de onverteerde lactose water aan. Door deze gasvorming en het extra water in de darmen ontstaan symptomen zoals:

  • Buikpijn en krampen;
  • Diarree;
  • Winderigheid;
  • Misselijkheid;
  • Een opgeblazen gevoel.

Soms denken mensen dat ze aankomen door hun lactose intolerantie. Dit is niet zo, maar je buik kan door het gas in de darmen wel behoorlijk uitzetten. Denk je dat je lactose intolerantie hebt? Ga dan naar je huisarts. Er zijn meerdere manieren waarop je huisarts kan testen of er inderdaad sprake is van lactose intolerantie.

Bekijk ons assortiment lactosevrije producten:

Wat is lactose en waar zit het in?

Lactose is een suiker dat in melkproducten voorkomt. Het is een koolhydraat en wordt ook wel melksuiker genoemd. Van nature is lactose aanwezig in de melk van zoogdieren. Het komt onder andere voor in de volgende melkproducten:

  • Melk en karnemelk
  • Yoghurtdrink en zuiveldranken op basis van wei, zoals Taksi of Rivella
  • Yoghurt, kwark en kefir
  • Smeerkaas, smeltkaas, hüttenkäse en de meeste buitenlandse kazen
  • Vla, pap, pudding en andere zuiveltoetjes
  • Roomboter, slagroom, zure room en crème fraîche
  • Roomijs

In zure melkproducten, zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit minder lactose. Ook Nederlandse (harde) kaas bevat nauwelijks lactose. De meeste mensen met een lactose intolerantie verdragen deze producten daarom goed.

Lactose intolerantie op latere leeftijd

Het kan zijn dat je een lactose intolerantie pas op latere leeftijd ontwikkeld. Het aantal lactase enzymen kan met de leeftijd afnemen. Daardoor wordt er steeds minder lactose verteerd. Bij normale veroudering leidt dit meestal niet direct tot een lactose intolerantie. Vaak is er dan meer aan de hand, zoals bijvoorbeeld schade aan de darmwand door een (chronische) darmontsteking.

Lactose intolerantie bij baby’s

Een lactose intolerantie komt bij baby’s zelden voor. In het geval van een lactose intolerantie zijn er vaak ook andere darmproblemen. Het komt soms voor bij kinderen die te vroeg zijn geboren. Door de vroeggeboorte zijn de darmen nog niet volledig ontwikkeld. Ook bij baby’s met een (chronische) darmontsteking komt een lactose intolerantie wel eens voor. Je kan dan denken aan de ziekte van Crohn of een buikgriep.

Lactose intolerantie is geen koemelkallergie

Een lactose intolerantie is een niet-allergische overgevoeligheid voor lactose. Er is dus géén sprake van een abnormale reactie van het immuunsysteem. Lactose intolerantie is dan ook geen voedselallergie, zoals een koemelkallergie, maar een voedselovergevoeligheid. Wel last van koemelkallergie? Lees dan ons artikel over koemelkallergie.

Een lactosevrij dieet, is dat nou nodig?

Een lactose intolerantie hoeft niet te betekenen dat je lactose helemaal uit je dieet moet weglaten. Het gaat vooral om de hoeveelheid lactose dat je binnenkrijgt. Zuivel heeft een positieve invloed op je gezondheid en het zou zonde zijn om dit helemaal uit je dieet te halen. Een diëtist kan samen met jou kijken hoeveel lactose jij kunt verdragen. De rest kun je dan aanvullen met lactosevrije of lactose arme alternatieven. Zo zorg je dat je alle voedingsstoffen uit zuivel binnenkrijgt.