Maak jij regelmatig tijd voor een goede voetverzorging? Onze voeten worden vaak vergeten dus ze kunnen vaak wel wat extra aandacht gebruiken. Ze verrichten tenslotte iedere dag weer veel werk voor ons! Een goede voetverzorging is niet alleen nodig in de zomer, maar juist ook in de winter. De huid is dan meestal droger en vooral de huid van de voeten kan bij kou snel droog worden. Het is van belang om de huid van de voeten goed gehydrateerd te houden. Met een goede voetverzorging kun je bovendien veel voetproblemen helpen voorkomen, zoals voetschimmel, maar ook likdoorns. In dit blogartikel ontdek je alles over goede voetverzorging zodat je altijd gezonde en mooie voeten hebt!

Waarom is goede voetverzorging belangrijk?

Onze voeten hebben dagelijks veel te verdragen dus beter zorg je goed voor ze. Bij de voeten is er sprake van een lage talgproductie, omdat ze van nature weinig talgklieren hebben. Als gevolg hiervan is de huid van de voeten vaak droog. Soms kunnen de voeten zelfs een extreem droge huid hebben. Bij het ontbreken van goede voetverzorging kunnen er op den duur zelfs barstjes en kloofjes in de huid van de voeten ontstaan. Dit wil je liever voorkomen, want het kan uiteindelijk leiden tot pijnlijke voeten. Daarnaast mag de verzorging van de teennagels niet worden vergeten bij een goede voetverzorging. 

Hoe verzorg je jouw voeten?

Het is belangrijk om de voeten constant gehydrateerd te houden omdat de huid van de voeten snel uitdroogt. Onze voeten hebben dan ook het meeste baat bij een vette crème of zalf, zoals een speciale voetencrème. Zo zorg je ervoor dat de huid van de voeten gezond, soepel en zacht blijft. Het is overigens niet aan te raden om vaseline te gebruiken, want vaseline heeft namelijk geen voedende werking. Als er al kloofjes ontstaan, kun je een speciale klovenzalf gebruiken zodat de huid hersteld wordt. Zorg ook voor een goede nagelverzorging. Zo knip je de teennagels regelmatig recht (!) af en vijl je ze eventueel bij. Geef jouw voeten ook af en toe een voetenbadje met baking soda (zuiveringszout). Door de sterk reinigende werking zorgt het op natuurlijke wijze voor extra schone voeten. Ontdek onze beste tips voor een goede voetverzorging:

  • Gebruik regelmatig een vette crème bij (zeer) droge voeten. Kies voor natuurlijke huidverzorging, bijvoorbeeld van Lavera. Was ook jouw voeten met een natuurlijke zeep zodat je gifstoffen, zoals SLS, kunt vermijden. 
  • Gebruik een bodybutter die extra vet en voedend is, zoals een natuurlijke sheabutter of mangoboter. 
  • Voor een goede reiniging van de voeten en de teennagels neem je tweewekelijks een voetenbadje met natuurazijn, dode zeezout of baking soda dat ook een antischimmel werking heeft. 
  • Smeer de voeten ook eens in met een voedende plantaardige olie, zoals avocado olie. Dit kun je overigens voor het gehele lichaam gebruiken. 
  • Zorg ook voor een gezonde huid van binnenuit met de juiste voedingsstoffen. Zo zijn omega-3 vetzuren onmisbaar ter voorkoming van een droge huid. 
  • Bezoek regelmatig een pedicure als je snel last hebt van voetproblemen. 
  • Bij overtollige eelt op de voeten, is eelt verwijderen vaak nodig.
  • Vermijd het gebruik van aceton bij het verwijderen van nagellak, want het tast de huid en de nagels aan. 
  • Zorg voor een fijne temperatuur van de voeten dus niet te warm, maar ook kun je koude voeten beter voorkomen. 
  • Trek iedere ochtend schone (katoenen) sokken aan, maar ook direct nadat je thuiskomt van het werk. 
  • Als je regelmatig last hebt van voetschimmel, gebruik dan iedere dag een schone handdoek en droog de voeten altijd goed af. 
  • Kies altijd voor goed passende schoenen van een hoogwaardige kwaliteit, bijvoorbeeld van leer.

Veelvoorkomende voetproblemen

Een goede voetverzorging is extra belangrijk bij voetproblemen, zoals voetschimmel oftewel zwemmers-eczeem, zweetvoeten, eelt of een ingegroeide teennagel. Bovenal helpt een goede voetverzorging veel voetproblemen te voorkomen.

 

Eelt

Bij eelt is er sprake van huid op de voetzolen die sterk verhoornd is. Eelt ontstaat om de voeten onder natuurlijke omstandigheden te helpen beschermen tegen druk en wrijving. Een dun laagje eelt op de voeten is geen probleem. Als de eeltlaag echter te dik wordt, kun je deze met een speciale eeltvijl voorzichtig vijlen en verwijderen. 

 

Zweetvoeten 

De meeste zweetkliertjes van het lichaam bevinden zich op het voorhoofd en op de handpalmen, maar ook op de voetzolen. Zweetvoeten komen dan ook regelmatig voor. Heb jij last van overmatig zweten? Dan is er vaak meer kans op zweetvoeten. 

De nare geur van zweetvoeten ontstaat doordat het zweet in contact komt met stoffen die zich op de huid bevinden. Je kunt zweetvoeten zoveel mogelijk helpen voorkomen door de voeten zowel ’s ochtends als ’s avonds te wassen met lauwwarm water en een milde zeep. Daarnaast kun je beter katoenen sokken en lederen schoenen dragen. Bovendien is het raadzaam om de voeten regelmatig te ‘luchten’ door ook eens op blote voeten te lopen of slippers te dragen. Zweetvoeten geven immers meer kans op het krijgen van voetschimmel. Tenslotte is er ook een speciale voetdeodorant verkrijgbaar om nare geurtjes te verwijderen. Gebruik bij voorkeur wel een aluminiumvrije deodorant

 

Voetschimmel of zwemmerseczeem

Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen krijgen soms te maken met voetschimmel of zwemmerseczeem. Bij voetschimmel wordt de huid van de voeten aangetast door een schimmelinfectie. Hoewel voetschimmel niet gevaarlijk is, is het wel besmettelijk. Als de voeten lang warm en vochtig zijn, kan er voetschimmel ontstaan; bijvoorbeeld als de voeten niet goed afgedroogd zijn na het douchen. Daarnaast kan voetschimmel ontstaan als gevolg van zweetvoeten. Voetschimmel is herkenbaar aan witte schilfers tussen de tenen, maar ook kunnen er jeukende blaasjes zijn op de voetzolen. Daarnaast kunnen de voeten een nare geur hebben. Als je last hebt van voetschimmel zijn er speciale antischimmelmiddelen verkrijgbaar om voetschimmel te kunnen verhelpen. Voetschimmel voorkomen is echter belangrijk; droog de voeten altijd goed af en draag slippers in openbare ruimtes, zoals zwembaden, sportcentra of wellnessruimten. 

 

Ingegroeide teennagel

Een ander voetprobleem is een ingegroeide teennagel die kan ontstaan als de nagel niet recht of te kort is geknipt. De huid rondom de nagel wordt geïrriteerd en ontstoken doordat de nagel in de huid van de teen groeit. Om dit te voorkomen is het van belang om de teennagels altijd recht af te knippen. Neem dan ook bewust de tijd voor het knippen van je teennagels zodat dit goed en netjes gedaan wordt. Soms kan het fijn zijn om de teennagels te knippen vlak nadat je uit de douche of uit bad komt, omdat de nagels dan zachter zijn.

 

Schimmelnagels 

Schimmelnagels of kalknagels zijn een ander vervelend voetprobleem. Hoewel schimmels altijd aanwezig zijn op de huid, kunnen ze soms onder de nagels terecht komen waardoor er een infectie ontstaat. Schimmelnagels zijn herkenbaar aan een gele of groene kleur. Daarnaast heeft het nageloppervlak een dikke, brokkelige structuur. Gezonde nagels zien er licht roze uit en hebben een gladde structuur. Lak jij regelmatig jouw teennagels en heb je vaak last van verkleuringen op de teennagels? Je kunt dit helpen voorkomen door het gebruik van een natuurlijke nagellak.