Wormen zijn parasieten die in het lichaam van de kat leven. Meestal infecteren wormen het maag-darmkanaal, maar er zijn ook wormen die een gedeelte van hun leven in de longen doorbrengen. De parasieten doorlopen verschillende stadia en hebben soms een tussengastheer nodig om hun levenscyclus te kunnen voltooien. De ene parasiet is de andere niet en klachten die het dier krijgt zijn vrij specifiek voor het type worm. Veel wormen komen alleen bij één diersoort voor, maar er zijn ook veel die besmettelijk zijn voor mensen!

Spoelwormen

De spoelworm (Toxocara cati) is de worm die veruit het meeste voorkomt bij katten in Nederland. Volwassen katten hebben niet altijd klachten als ze besmet zijn, maar kittens worden wel ziek bij een worminfectie. De spoelworm wordt overgedragen via contact met besmette ontlasting. In de ontlasting zitten ontzettend veel eieren. Als de eieren eenmaal in de buitenlucht zijn, groeit er een larve die een andere kat kan besmetten. 

Spoelwormeieren kunnen ontzettend lang in leven blijven buiten de kat. Bij de volwassen kat (ouder dan drie maanden) groeien de larven in de darmen uit tot wormen. Bij ernstige infecties kunnen er klachten ontstaan als diarree met bloed, braken en een achteruitgang in conditie. Soms zijn de wormen ook te zien in de ontlasting. Bij dieren jonger dan drie maanden trekken de larven door het lichaam, voordat ze zich verder ontwikkelen in de darmen. Dit heet de larvale migratie. De larven trekken hierbij ook door de longen heen en komen uiteindelijk in de bronchiën terecht, waarna ze opgehoest en doorgeslikt worden. Kittens kunnen erg ziek worden van de grote hoeveelheid wormen die zich ophoopt in de darmen. Spoelwormen kunnen bestreden worden door te beginnen met ontwormen op vier weken leeftijd. Dit wordt één keer per twee weken herhaald tot de kittens twaalf weken oud zijn. Daarna één keer per maand tot ze zes maanden zijn.

Bekijk al onze producten voor katten:

Haakwormen

Haakwormen (Ancylostoma tubaeforme) leven van het bloed van de kat. De haakworm bijt zich vast in een van de bloedvaten in de darm en zuigt daar continu bloed. De kat loopt haakworm op door het opnemen van met larven besmette grond of het opeten van een besmette muis. De larven kunnen ook door de huid heen dringen. Een zware infectie met haakwormen kan bloedarmoede, lusteloosheid en bloederige diarree veroorzaken. Larven die door de huid dringen, veroorzaken ernstige jeuk en irritatie. Haakwormen worden op dezelfde manier bestreden als spoelwormen. Haakwormen zijn ook besmettelijk voor mensen, waarbij dezelfde klachten ontstaan als bij de kat!

Lintwormen

De lintworm (onder meer Taenia spp) is voor de kat zelf vrij onschuldig. De eieren van de worm zitten in kleine witte segmenten die van het achterlijf afbreken. Deze segmenten (proglottiden) zijn te zien bij de anus en in de vacht van de kat als kleine rijstkorrels. Dit kan wat jeuk geven. Deze rijstkorrels zijn zelf niet infectieus, de eieren moeten eerst ontwikkeld worden in een tussengastheer. De eieren worden larven in de vlo of de muis, als de kat deze vervolgens opeet begint de infectie opnieuw.

Lees ook ons artikel over huisdieren en vlooien.