Wij verliezen als mens, gemiddeld vijftig tot honderdvijftig haren per dag. Dat klinkt heftig, maar valt reuze mee, aangezien er ook iedere dag nieuwe haren bijkomen. Wanneer er meer haren uitvallen dan dat erbij komen, is er sprake van haaruitval. Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben.

Verschillende vormen en patronen van haaruitval

Er zijn verschillende vormen van haaruitval: gevormde, diffuse en focale haaruitval, deze kunnen allemaal optreden door verschillende oorzaken. Wat deze verschillende patronen van haaruitval zijn, de verschillende mogelijke oorzaken zijn en de mogelijke behandelingen worden hieronder besproken.

  • Gevormde haaruitval

Gevormde haaruitval (patterned hair loss) is een progressieve symmetrische uitdunning van het haar, vooral aan de voorkant, bovenkant en zijkanten van de hoofdhuid. Het dunner worden van de haarlijn in deze gebieden komt bij beide geslachten voor, maar een uitgesproken terugval van de haarlijn wordt vooral bij mannen gezien. 

  • Diffuse haaruitval

Bij diffuse of verspreide haaruitval valt het haar gelijkmatig over de hoofdhuid uit. De meest voorkomende vorm van diffuse haaruitval is telogeen effluvium, waarbij meer dan 200 hoofdhuid haren per dag uitvallen. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar ontstaat meestal na een acute gebeurtenis, zoals een ernstige ziekte, een zware operatie, een schildklieraandoening, zwangerschap, bloedarmoede door ijzertekort, ondervoeding of snel gewichtsverlies, of een vitamine D-tekort. Andere oorzaken van telogene effluvium zijn het gebruik van bepaalde medicijnen of het stoppen met oestrogeen houdende orale anticonceptiepillen. De haaruitval begint meestal 2 tot 4 maanden na een acute gebeurtenis en verdwijnt meestal binnen 6 tot 9 maanden.

  • Focale haaruitval

Bij focale haaruitval valt het haar op plekken op de hoofdhuid en soms op het gezicht en het lichaam uit. De meest voorkomende vorm van focale haaruitval is alopecia areata, een auto-immuunziekte die zich vaak in de kindertijd ontwikkelt maar mensen van alle leeftijden, geslachten, rassen en etniciteiten kan treffen. Het wordt in verband gebracht met astma, allergische rhinitis en atopische dermatitis en andere auto-immuunziekten zoals type 1-diabetes. Spontane haargroei kan voorkomen bij tot 30% van de mensen met mildere vormen van alopecia areata.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

Hierboven worden de verschillende vormen al even kort gecategoriseerd onder oorzaken. Er zijn echter nog veel meer oorzaken die alle drie bovenstaande vormen van haaruitval kunnen triggeren.

  1. Erfelijke haaruitval; De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is erfelijkheid. Erfelijke haaruitval wordt ook wel Alopecia Androgenetica genoemd. De oorzaak is te vinden in hormonen, namelijk het hormoon dihydrotestosteron (DHT) wat gemaakt wordt als testosteron wordt omgezet. DHT kan ervoor zorgen dat de groeifase van het haar wordt verminderd en dat haarzakjes kunnen afsterven. Dit resulteert vervolgens in haaruitval. Erfelijke haaruitval kan zowel bij mannen als bij vrouwen tijdens de overgang voorkomen. 
  2. (Haar)aandoening; Zoals al eerder besproken kunnen verschillende (haar)aandoening de achterliggende oorzaak voor haaruitval is. Haaraandoeningen zoals Alopecia Areata en Alopecia Diffusa kunnen haaruitval veroorzaken. Daarnaast zijn er ook andere aandoeningen die kunnen zorgen voor haaruitval. Een verminderde werking van de schildklier (hypothyreoïdie), waarbij er minder schildklierhormonen worden aangemaakt, kan bijvoorbeeld ook leiden tot haarverlies. 
  3. Stress; Stress is ook een belangrijke oorzaak van haaruitval. Het kan zijn dat wanneer je een lange tijd onder stress staat, er te veel van het hormoon adrenaline wordt aangemaakt in je lichaam. Adrenaline dat vrijkomt bij stress, zorgt er onder andere voor dat de hoofdhuid minder wordt doorbloed. Daarnaast wordt er melkzuur geproduceerd als adrenaline in aanraking komt met de talgklieren. Deze twee effecten zorgen ervoor dat het haar kan uitvallen. 
  4. Vitaminetekort; Vitaminen zijn belangrijk voor je hele lichaam. Dus ook voor je haar. Vooral vitamine B8 (biotine) draagt bij aan normale haargroei. Biotine speelt een rol in de productie van keratine wat belangrijk is voor je haar. Een vitaminetekort kan ervoor zorgen dat je haar gaat uitvallen. 

Behandeling van haaruitval

Hoewel je haar in sommige gevallen uit zichzelf kan teruggroeien, kan je dermatoloog een behandeling aanbevelen om het sneller te laten groeien. Soms is een behandeling essentieel om verdere haaruitval te voorkomen. 

Je kunt zelf ook verschillende middelen proberen om haaruitval tegen te gaan. Er zijn hier verschillende lotions en crèmes voor beschikbaar. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je goede voeding eet en genoeg beweegt. Ook kun je proberen stress zoveel mogelijk te verminderen. 

Verder wordt er door verschillende dermatologen rozemarijn olie of rozemarijn water aangeraden. Wanneer je deze olie wil gebruiken gebruikt, doe dit dan nooit direct op je hoofdhuid. Gebruik een paar druppels in een dragende olie die je prettig vindt, zoals jojoba olie of amandelolie. Masseer vervolgens de olie goed in op je hoofdhuid.

Tenslotte kan een dermatoloog ook een behandeling in de praktijk aanraden. Deze zijn meestal doeltreffender. Hierbij kun je denken aan:

  • Injecties met corticosteroïden
  • Haartransplantatie
  • Lasertherapie

Bespreek de mogelijkheden altijd met je dermatoloog.