Een botbreuk wordt vaak behandeld met een (kunststof) gipsverband. Het gips zorgt ervoor dat het aangedane lichaamsdeel rust krijgt en zo weinig mogelijk kan bewegen. Bij een botbreuk houdt het gipsverband de botdelen in een goede stand om zo te laten genezen. Hieronder een aantal praktische tips bij een gipsverband.

Met gips kun je niet zomaar douchen of zwemmen.

Douchen met gips

Gips mag niet nat worden. Kunststof gips is wel waterbestendig, de buitenkant kan met een vochtige doek worden gereinigd, maar de watten onder het gipsverband nemen water op. Dit kan leiden tot irritaties van de huid, andere huidcomplicaties en stank. Ook met een kunststofgips kun je dus niet zomaar douchen of zwemmen. Er zijn speciale douchehoezen te koop waarmee dit wel mogelijk is.

Jeuk onder het gips

Jeuk is vervelend. Het wordt meestal veroorzaakt door warmte of vocht tussen de huid en het gipsverband, bijvoorbeeld door zweten of nat worden. Krab niet met naalden, pennen en dergelijke onder het gips; een wondje kan gemakkelijk ontstaan met wellicht een infectie tot gevolg. Föhnen met koude lucht kan een oplossing zijn. Er bestaan ook speciale anti-jeuk sprays voor gipsverbanden.

Naar buiten met gips

Wanneer je tijdens slechte weersomstandigheden naar buiten wilt met gips, kun je het gipsverband beschermen tegen regen, wind, water of zand met een speciale beschermhoes zoals de Able2 beschermhoes outcast.

Lopen met krukken

Wanneer je gips om je been hebt, mag je dat pas belasten wanneer de arts hier toestemming voor gegeven heeft. Tot die tijd heb je elleboogkrukken nodig om te kunnen lopen.

Let hierbij op het volgende:

  • Het handvat van de kruk hoort op polshoogte;
  • De beugel van de kruk hoort op 2/3 van je onderarm, vlak onder de elleboog;
  • Bij gebruik van één kruk, gebruik je de kruk aan de gezonde kant;
  • Loop goed rechtop;
  • De rubber dop onder de kruk kan glad worden wanneer deze nat wordt. Probeer dit te vermijden om uitglijden te voorkomen.