Elke hap die je eet gaat een hele weg af in je lichaam. Je spijsverteringsstelsel zorgt ervoor dat de voedingsstoffen worden opgenomen en dat het uiteindelijk wordt uitgepoept. Je spijsverteringsstelsel bestaat uit maar liefst acht verschillende soorten organen. Welke organen dit zijn, wat ze doen in de spijsvertering en hoe je je stofwisseling en metabolisme kunt versnellen, lees je hier!

Spijsvertering en metabolisme

De spijsvertering wordt ook wel metabolisme of stofwisseling genoemd. Het metabolisme is de verandering of omzetting van voeding en medicijnen door cellen in je lichaam. Hier spelen enzymen een belangrijke rol bij.

Het spijsverteringsstelsel

De mond

Het metabolisme begint bij je mond, wanneer je je dagelijkse medicijnen inneemt, aan het eten bent of iets lekkers ruikt sturen je hersenen signalen naar je organen. Vanaf dit moment wordt je spijsvertering in gang gezet. Een goede spijsvertering begint met het goed kauwen van voedsel. Kauwen zet je speekselproductie in gang, waardoor belangrijke enzymen in je speeksel vrijkomen en ervoor zorgen dat je eerder een vol gevoel krijgt en je metabolisme sneller begint. Wanneer je dus gewicht wilt verliezen is het dus allereerst belangrijk om goed te kauwen en rustig te eten. Hierdoor zal je sneller een voldaan gevoel krijgen zonder dat je te veel eet.

De slokdarm en de maag

Nadat je je voedsel fijngekauwd hebt, slik je het door en gaat het richting de slokdarm. De slokdarm is een gespierde buis die het eten naar je maag leidt. Daarnaast bevat de slokdarm nog een ander belangrijk element, namelijk de sluitspier. De sluitspier zorgt ervoor dat maagzuur niet richting de slokdarm kan komen. Wanneer dit toch het geval is kun je last krijgen van zure oprispingen. Je maag bevat zuur zodat de meeste micro-organismen in het voedsel dit niet overleven. Bovendien zorgt je maag dat de maaginhoud heen en weer geduwd wordt, zodat het eten nog fijner wordt. Eten blijft gemiddeld 2 à 3 uur lang in de maag. 

De dunne darm

Hierna komt het voedsel terecht in de dunne darm. De dunne darm speelt een belangrijke rol bij de opname van essentiële voedingsstoffen. Daarnaast bevat de dunne darm ook spijsvertering enzymen die het voedsel nog fijner maken. Wist je dat je darmen een microbioom bevatten? Dit zijn goede bacteriën, gisten en schimmels in de darmen die helpen bij het verteren van voedsel, bescherming en stimulering van de darmwand en een stimulerend effect hebben op je afweersysteem.

De lever

Na de dunne darm, komen de voedingsstoffen terecht in het meest doorbloede orgaan: de lever. De lever ontvangt elke minuut 1,5 liter bloed. Wist je dat de lever een ontzettend belangrijke rol speelt bij de verwerking van gifstoffen? De lever breekt gifstoffen af, zodat ze niet verder in het lichaam verwerkt worden.

De galblaas

De galblaas is een ander belangrijk orgaan dat betrokken is bij het metabolisme. De galblaas is een opslagplaats van gal dat door de lever gemaakt wordt. Vooral bij het eten van vet voedsel speelt de galblaas een cruciale rol. De galblaas breekt vetten af. 

De alvleesklier

De functie van de alvleesklier is ook van groot belang bij de spijsvertering. De alvleesklier maakt spijsverteringssapen om koolhydraten, eiwitten en vetten in de dunne darm te verkleinen. Daarnaast regelt de alvleesklier je bloedsuikerspiegel door de productie van de hormonen insuline en glucagon. Een verstoorde alvleesklier zorgt voor een verstoorde hormoonbalans. Een goed werkende alvleesklier is dus cruciaal voor een goed werkend spijsverteringgstelsel en je gezondheid!

De dikke darm en de enkeldarm

Wanneer het voedsel bij de bovengenoemde organen is langsgegaan, komt het terecht in de dikke darm. De dikke darm onttrekt vocht en zout uit het voedsel, zodat het een dikkere substantie wordt; je ontlasting wordt hier gevormd. Je dikke darm maakt speciale knijpbewegingen die het voedsel naar de endeldarm sturen. De endeldarm is de laatste stap van het spijsverteringsstelsel. Als je endeldarm goed gevuld is, worden je hersens gealarmeerd en is het tijd voor een toiletbezoek!

Zoals je ziet zijn er een heleboel organen betrokken bij de spijverstering. Wanneer een van deze organen verstoord is, of niet meer goed functioneert, kun je dus problemen krijgen in je metabolisme.

Stofwisseling versnellen

Een versnelde stofwisseling heeft een positief effect op je energieverbruik en het minder snel opstapelen van voedingsstoffen. Naast een gezond en gevarieerd eetpatroon en voldoende beweging zijn er ook andere manieren om je stofwisseling te versnellen.

Je kunt je metabolisme versnellen door je spijsvertering te verbeteren. Dat kun je op de volgende manieren doen:

  1. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag;
  2. Eet genoeg vezels, groenten en fruit. Vezels zitten onder andere in volkorenproducten, groenten, fruit peulvruchten (bonen, kikkererwten en linzen) en noten;
  3. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon. De Schijf van Vijf kan je hier eventueel bij helpen. Kies wekelijks voor andere gerechten en probeer gevarieerd te eten. Dit houdt in dat je het beste kunt kiezen voor verschillende soorten groenten en fruit. Probeer daarnaast eens nieuwe recepten en de vergeten groenten uit! Zo weet je zeker dat je geen tekorten oploopt van essentiële voedingsstoffen;
  4. Neem de tijd om te eten en kauw rustig en lang genoeg. Kauwen is de eerste stap in de spijsvertering en helpt om je eten beter te verteren. Goed kauwen is dus essentieel;
  5. Sla geen maaltijden over en eet regelmatig. Kijk wat voor jou het beste werkt, eet vaker op een dag kleinere porties of eet drie keer per dag een hoofdmaaltijd met enkele tussendoortjes.