Bewegen is gezond, ook wanneer je COPD hebt. Wat de voordelen voor je gezondheid zijn en hoe je de risico’s beperkt, lees je in dit artikel.


Sporten met COPD
Doordat ademhalen moeilijker is geworden kost elke ademhaling energie. Veel mensen met COPD durven zich uit angst voor toenemende benauwdheid niet al te veel in te spannen. Toch is een actieve levensstijl juist voor COPD patiënten van groot belang. Beweging traint de spieren. Een goede conditie zorgt voor minder klachten en een betere weerstand tegen verkoudheid en griep. Probeer ondanks vermoeidheid en eventuele andere belemmeringen toch je conditie te behouden of zelfs te verbeteren. Je zult merken dat je jezelf dan beter voelt. Aangeraden wordt om in iedere geval drie keer per week, maar bij voorkeur iedere dag iets aan je conditie te doen door bijvoorbeeld te wandelen, fietsen, zwemmen of fitnessen.
Voordelen van sporten
Door regelmatig te sporten of te bewegen worden de ademhalingsspieren sterker en neemt je longinhoud toe. Bovendien train je ook de zuurstofopname van de spieren. Hierdoor kun je met minder zuurstof toch meer doen. Je voelt je beter en raakt minder snel vermoeid.
Bovendien heeft sporten invloed op je gewicht. Mensen met overgewicht vallen af door te sporten. Is je gewicht te laag, dan bereik je waarschijnlijk weer een normaal gewicht door toename van spieren.
Tenslotte worden voedingsstoffen beter opgenomen door te bewegen en door samen te sporten blijf je in contact met andere mensen.
Bekijk onze producten die kunnen bijdragen bij verstopte luchtwegen:
Probeer ondanks vermoeidheid en eventuele andere belemmeringen, toch aan de conditie te werken. Je zult merken dat je jezelf dan beter voelt.
Bang om te sporten
Het is begrijpelijk dat veel COPD patiënten angstig zijn voor inspanning. Je hebt dagelijks veel hinder van benauwdheid, kortademigheid en hoestbuien en je maakt je zorgen dat sporten deze klachten alleen nog maar erger maakt.
Veel fysiotherapeuten en oefentherapeuten (Cesar of Mensendieck) hebben zich gespecialiseerd in longreactivatie voor COPD-patiënten. Bij hen kun je aangepaste inspanningstraining krijgen en ademhalingsoefeningen doen, waarbij rekening gehouden wordt met de beperkingen en je inspanningsmogelijkheden. De huisarts of longarts kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde therapeut bij je in de buurt. Met een deskundige begeleiding kun je veilig en zonder toename van klachten aan je gezondheid werken.
Met een deskundige begeleiding kun je veilig en zonder toename van klachten aan je gezondheid werken.
Bewegen met COPD én hartklachten?
Evenals voor COPD geldt ook voor mensen met hartklachten het advies om regelmatig te bewegen. Bij veel mensen komen beide ziektebeelden gelijktijdig voor. Beweging wordt ook dan geadviseerd, maar bij voorkeur onder deskundige begeleiding.
De longarts of cardioloog kan voorafgaand aan een bewegingsprogramma een ergometrie-onderzoek doen, beter bekend als de fietstest die moet uitwijzen hoe je hart reageert als je jezelf flink inspant. Door dit onderzoek kan je belastbaarheid en trainingsintensiteit ingeschat worden, evenals de kans op complicaties op je hartvaatstelsel.

