Bedplassen komt vaker voor bij kleine kinderen, maar soms ook bij oudere kinderen. Er is sprake van bedplassen als het kind ongewild en onverwacht urine verliest tijdens het slapen. Dit zorgt niet alleen voor lichamelijk ongemak, maar soms kan het ook leiden tot schaamte of onzekerheid bij kinderen. Zowel jongens als meisjes kunnen last hebben van bedplassen. Wat zijn de mogelijke oorzaken van bedplassen? En wat kun je doen om het te helpen voorkomen? Zo zijn er verschillende tips die je kunt toepassen bij bedplassen. Daarnaast is het van belang om naar de oorzaken te kijken en het bedplassen ook holistisch te benaderen. Wist je dat bijvoorbeeld stress ook een oorzaak kan zijn van bedplassen bij kinderen? Zo zijn onze darmen, maar ook onze blaas gevoelig voor stress en angst. In dit blogartikel lees je meer over bedplassen zodat jouw kindje er snel van af zal zijn. 

Wat is bedplassen?

Als je tijdens het slapen urine verliest zonder hiervan bewust te zijn, spreken we van bedplassen. Het komt vaker voor bij kinderen die bezig zijn met het zindelijk worden. Het bedplassen is dan niet abnormaal en zal vanzelf overgaan. In sommige gevallen komt bedplassen echter nog steeds voor; ook als het kind al zindelijk is en overdag gewend is om zelf naar het toilet te gaan. Bij bedplassen is er ’s nachts geen controle meer op de sluitspieren van de blaas en/of de darmen. 

Wat zijn mogelijke oorzaken van bedplassen?

Om de oorzaken van bedplassen te kunnen achterhalen, kan het waardevol zijn om te kijken naar de holistische gezondheid van je kindje. Zo wordt er niet alleen gekeken naar de lichamelijke gezondheid, maar ook worden er mentale en emotionele aspecten meegenomen. Dit zijn de mogelijke oorzaken van bedplassen bij kinderen:

  • Blaasproblemen, zoals een blaasontsteking
  • Darmproblemen, zoals een voedselallergie
  • Stress of angst, thuis of op school
  • Teveel inspanning gedurende de dag
  • Het eten of drinken van veel suikerrrijke producten
  • Emotionele onbalans
  • Een hectische omgeving
  • Slaapproblemen 

Wat kun je doen tegen bedplassen?

Bedplassen is vaak vervelend voor kinderen, want hierdoor wordt de slaap meestal verstoord. Daarnaast geeft het ongemak voor de ouders. Er worden verschillende tips gegeven bij bedplassen, zoals het gebruik van een plaswekker of een plaskalender. Het wakker maken van je kindje zal ik echter niet adviseren, want dit verstoort de slaap, vooral van het kindje, maar ook van de ouders. Je kindje kan moeite hebben om weer terug in slaap te vallen. Het gebruik van een plaswekker raad ik ook niet aan vanwege dezelfde reden. Indien gedragsregels niet effectief blijken, worden er, na overleg met de huisarts, soms medicijnen ingezet tegen bedplassen. De urineproductie kan hiermee worden verlaagd. Toch verdient een natuurlijke oplossing tegen bedplassen altijd de voorkeur. 

Hoe help je bedplassen te voorkomen?

Hoe help je bedplassen te voorkomen?

Onderstaande adviezen kunnen helpen om bedplassen voor altijd te kunnen voorkomen. Ze hebben met name betrekking op gedrag, leefstijl en voeding. 

 

Avondroutine en slapen

  • Zorg voor een vaste en rustige avondroutine voor je kindje. Na het avondeten geen drukke activiteiten meer en vermijd je het gebruik van schermen, zoals de televisie, de telefoon of gamen. Drink niet te veel vlak voor het slapengaan en vooral geen suikerhoudende drankjes. Je kunt bijvoorbeeld warme melk met honing maken. Doe iets ontspannends samen met je kindje, zoals een boekje lezen of een spelletje doen. Het is ook fijn om voor het slapengaan een badje te nemen. Kortom, vermijd te veel externe afleiding omdat dit onrustig maakt voor het slapengaan.
  • Bekijk het dagelijkse slaappatroon van je kindje; slaapt hij of zij vaak onrustig? Komen er nachtmerries voor? Is er misschien soms sprake van slapeloosheid? Of kan jouw kindje vaak moeilijk in slaap komen?
  • Vermijd zoveel mogelijk het contact met toxische stoffen. Kinderen kunnen met name vaak blootgesteld worden aan microplastics, zoals in drinkflesjes en speelgoed, maar ook synthetisch ondergoed bevat plastic. Kies liever voor (biologisch) katoenen ondergoed (en pyjama) voor je kindje. Daarnaast komen we dagelijks in aanraking met schadelijke stoffen in verzorgingsproducten. Vooral (kleine) kinderen zijn hier gevoelig voor. Kies liever voor natuurlijke huidverzorging, zoals een sulfaatvrije shampoo

 

Eten en drinken

  • Vermijd te veel eten en drinken met suiker, want dit stimuleert de werking van de blaas. Suikerrijke drankjes werken irriterend voor de blaas Daarnaast is te veel suiker uiteraard niet gezond en bevordert het overgewicht, ook bij kinderen. Zorg voor een gezond gewicht van je kindje, want overgewicht vergroot de kans op onverwacht urineverlies, zoals bedplassen. Kies dan voor gezond afvallen met dagelijks meer bewegen. Geef jouw kindje liever water. Zo blijft het lichaam, maar ook de blaas en de darmen gezond. Vermijd ook suikervrije producten die schadelijk aspartaam bevatten!
  • Zorg voor een gezonde darmflora van je kindje, want darmproblemen, zoals een moeilijke stoelgang, leiden eerder tot incontinentie en bedplassen. Wees alert op een eventuele voedselallergie bij je kindje, zoals een gluten allergie, soja allergie of lactose allergie. Een gezonde darmflora kan bijvoorbeeld worden gestimuleerd met lijnzaad of chiazaad, maar ook met probiotica. 
  • Betrek jouw kindje zoveel mogelijk bij de dagelijkse gezonde gewoonten. Neem bijvoorbeeld iedere ochtend de tijd om gezamenlijk te ontbijten met gezonde producten. Zo zorg je met gezonder eten samen voor een sterke weerstand. Met een gezonde leefstijl kun je bedplassen helpen voorkomen. Het houdt bovendien jouw kindje lichamelijk en mentaal beter in balans. 

 

Emotionele gezondheid

  • Geef ook voldoende aandacht aan de emotionele gezondheid van je kindje. Praat iedere dag met je kindje; hoe voelt hij of zij zich? Bespreek dagelijks rustig de dag met elkaar. Waar wordt je kindje blij van en wat niet? Vraag jezelf ook af; hoe is de relatie van het kind met beide ouders? En hoe gaat het op school met vriendjes of vriendinnetjes? Soms kan hier sprake zijn van spanning of onrust.  
  • Stress of angst vergroot de kans op bedplassen bij kinderen. Stressvolle situaties leiden eerder tot onverwacht urineverlies; er ontstaat dan extra druk op de blaas. Vooral kinderen verwerken de dag vooral ’s nachts, waarbij spanning kan loskomen in de vorm van bedplassen. Het kan dan zinvol zijn om iedere dag te zorgen voor kleine momenten van mindfulness. Dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Mindful momenten kunnen ook heel simpel zijn, zoals het aaien van een huisdier of rustig genieten van wat vers fruit. 
  • Teveel inspanning kan ook eerder leiden tot bedplassen. Het beste is om iedere dag een goede balans te houden tussen inspanning en ontspanning. Heeft jouw kindje een drukke activiteit gehad, zoals spelen met vriendjes of sporten? Zorg daarna voor een rustig moment thuis en geef jouw kindje ook even ‘alleen tijd’. Wees je er ook van bewust dat kinderen niet ieder moment van de dag entertainment nodig hebben. Het is goed om ook af en toe momenten waarop je kindje zich verveelt te hebben.

 

Gezonde blaas

  • Ga na of er sprake kan zijn van een blaasontsteking bij je kindje. Dit kan de oorzaak zijn van bedplassen. Je kunt dan plotseling urine verliezen, omdat er een onverwachte aandrang is om te plassen. Zorg ervoor dat je kindje voldoende vitamine C en antioxidanten binnenkrijgt om een urineweginfectie te helpen voorkomen.
  • Zorg voor goede toiletgewoonten; leer hierbij jouw kindje dat hij of zij direct naar het toilet gaat zodra er aandrang is en dit niet uitstelt. De blaas dient helemaal leeg geplast te worden. Daarnaast is het van belang om rustig de tijd te nemen voor alle plasmomenten goed laten plassen vlak voor het slapengaan.