Wat is vitamine K tekort?

Een vitamine K-tekort ontstaat wanneer het lichaam niet voldoende vitamine K binnenkrijgt om aan zijn behoeften te voldoen. Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij bloedstolling en de gezondheid van botten. Het lichaam kan een bepaalde hoeveelheid vitamine K zelf aanmaken door bacteriën in je dikke darm. Daarom komt een vitamine K tekort bij gezonde volwassenen niet vaak voor. Baby’s jonger dan 3 maanden zijn niet in staat zelf vitamine K aan te maken. Voor baby’s is er daarom het advies gebruik te maken van vitamine K supplementen. 

Symptomen van vitamine K tekort

Bij een vitamine K tekort krijg je vooral problemen met de bloedstolling en de gezondheid van je botten. Je ervaart verschillende symptomen:

  • Snel blauwe plekken
  • Wondjes blijven lang bloeden
  • Spontane bloedingen als een bloedneus of tandvleesbloeding
  • Zwakkere botten 

Oorzaken van vitamine K tekort

Er zijn verschillende oorzaken voor een vitamine K tekort. 

 

Ondervoeding

Het is belangrijk om vitamine K binnen te krijgen via voeding om je lichaam te voorzien van voldoende vitamine K. Op het moment dat er sprake is van ondervoeding of het volgen van een bepaald dieet dat bestaat uit weinig vitamine K-rijke voedingsmiddelen, loopt iemand het risico op een tekort. 

 

Onderliggende aandoeningen

Onderliggende ziektes of aandoeningen waardoor een vitamine K tekort kan optreden zijn:

  • Darmziektes als coeliakie of een darmoperatie waardoor vitamine K niet (goed) wordt opgenomen
  • Cystische Fibrose (CF) (taaislijmziekte), waardoor ook het slijm in de darmen veel taaier is dan normaal waardoor vitamine K niet goed wordt opgenomen
  • (Ernstige) leveraandoeningen

 

Medicatiegebruik 

Bij bepaalde medicatie als bloedverdunners, medicijnen tegen epilepsie, ontstekingsremmende pijnstillers en medicijnen tegen een verhoogd cholesterol en bij langdurig gebruik van een antibiotica is het belangrijk de vitamine K in de gaten te houden. 

Wat te doen tegen vitamine K tekort

Wanneer uit de bloedtest blijkt dat je een tekort hebt, kan de arts naast een vitamine K-rijk dieet, ook een voedingssupplement met vitamine K voorschrijven. Bij een ernstig tekort kunnen er ook injecties gegeven worden. Vitamine K is aanwezig in verschillende voedingsmiddelen, voornamelijk in groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, broccoli en spruitjes en bepaalde oliën, zoals koolzaadolie, sojaolie en olijfolie. 

Of bekijk onze supplementen van vitamine K:

Wanneer moet je naar de huisarts? 

Als je symptomen ervaart die kunnen wijzen op een mogelijk vitamine K-tekort, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Enkele symptomen die kunnen wijzen op een vitamine K-tekort zijn hierboven vermeld. Ook bij het gebruik van bepaalde medicatie zoals bepaalde bloedverdunners en langdurige antibiotica kun je advies vragen aan je huisarts.