Heb je een kinderwens en vraag je je af: wanneer ben ik vruchtbaar? Als je graag zwanger wilt worden, heb je de meeste kans op een zwangerschap tijdens jouw vruchtbare dagen. Maar wanneer ben je precies vruchtbaar? Zo is het van belang om jouw menstruatiecyclus goed te kennen. Het kan dan gemakkelijker zijn om te weten wat jouw vruchtbare periode is. Daarnaast kan een ovulatietest helpen om de vruchtbare dagen nauwkeuriger vast te stellen. En met een gezonde leefstijl help je jouw gezondheid, maar ook de vruchtbaarheid te verbeteren. Zo zorg je onder andere met de juiste voedingsstoffen voor een gezonde start van de zwangerschap!

De menstruatiecyclus en de vruchtbare periode

De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de eerste dag van de volgende menstruatie. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar dit is voor iedere vrouw verschillend. Zo kan de menstruatiecyclus tussen de 21 dagen (korte menstruatiecyclus) en 35 dagen (lange menstruatiecyclus) duren. De duur van de menstruatiecyclus bepaalt ook het moment van de ovulatie. Soms is er sprake van een onregelmatige menstruatiecyclus, maar dit hoeft geen probleem te zijn. Het kan het vaststellen van de vruchtbare dagen wel iets lastiger maken. Is er echter sprake van veel onregelmatigheid of is er een verandering in de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie, raadpleeg dan wel een arts. 

 

De fasen van de menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus bestaat uit vier verschillende fasen:

  • De menstruatiefase; tijdens deze fase vindt de bloeding plaats als er geen sprake is van een zwangerschap. Hierbij wordt baarmoederslijmvlies afgebroken.
  • De post-menstruele fase; tijdens deze fase wordt het baarmoederslijmvlies dikker ter voorbereiding op een eventuele zwangerschap.
  • De ovulatie; dit is de vruchtbare periode met de meeste kans op een zwangerschap. Tijdens deze fase groeien en rijpen de eicellen. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen wordt nu aangemaakt door de eierstokken. Het baarmoederslijmvlies zal zich voorbereiden op een eventuele innesteling van het embryo: het moment van bevruchting. Je bent het meest vruchtbaar net vóór de eisprong, tijdens de eisprong en vlak erna. Bij een regelmatige menstruatiecyclus vindt de eisprong ongeveer 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. Je bent vruchtbaar tussen de elfde en de vijftiende dag (op dag 14 vindt de eisprong plaats). De vrijgekomen eicel leeft tussen de 12 en 24 uur en de zaadcel kan soms zelfs 72 uur overleven. 
  • De premenstruele fase; tijdens deze fase kunnen er PMS klachten zijn. Als er echter een bevruchting heeft plaatsgevonden, zal het lichaam het zwangerschapshormoon progesteron gaan aanmaken. Dit hormoon beschermt het eventueel ingenestelde embryo zodat deze niet door de baarmoeder zal worden afgestoten. Als de eisprong voorbij is, stijgt de lichaamstemperatuur ongeveer 0,3 graden Celsius. Bij een zwangerschap blijft de temperatuur verhoogd. Zorg in deze fase extra goed voor jezelf met gezonde voeding en voldoende ontspanning. 

 

Leer jouw meest vruchtbare dagen te herkennen

De vruchtbare periode kun je herkennen aan een verandering in vaginale afscheiding. Deze zal nu toenemen en slijmeriger zijn. Daarnaast neemt tijdens deze dagen vaak ook het libido toe. Bovendien voelen vrouwen zich tijdens de vruchtbare dagen van nature ook vrouwelijker en aantrekkelijker. Sommige vrouwen kunnen het moment van de eisprong aanvoelen met een pijn in de onderbuik. Probeer eens bewust stil te staan bij hoe je je voelt tijdens de gehele menstruatiecyclus. Zo zal het ook makkelijker zijn om jouw vruchtbare dagen te kunnen bepalen. Een ovulatietest kan jou ook helpen om jouw vruchtbare periode te bepalen. 

Benieuwd of je zwanger bent? Bekijk onze zwangerschapstesten:

Vruchtbaarheid vergroten

Heb je een kinderwens en wil je de kans op een zwangerschap helpen vergroten? Ontdek onze tips waarmee je jouw vruchtbaarheid kunt helpen stimuleren. Een gezonde zwangerschap begint eigenlijk al vóór de bevruchting. Geef aandacht aan verschillende leefstijlfactoren voor een grotere kans op een zwangerschap:

  • Zwangerschapsvitamines; al vóór de zwangerschap zorg je ervoor dat je alle belangrijke vitamines binnenkrijgt, zoals foliumzuur, maar ook verschillende soorten vitamine B zijn nodig. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren onmisbaar voor het behoud van een gezonde hormoonbalans. Bovendien mogen antioxidanten, zoals vitamine C, niet ontbreken. Kortom, zo help je de kans op een zwangerschap te vergroten. 
  • Gezonde voeding; ga gezonder eten om de vruchtbaarheid te helpen vergroten. Zorg voor voldoende variatie in verschillende groenten en fruit, maar ook in eiwitrijke voeding. Wissel dierlijke en plantaardige voeding af.
  • Gezonde gewoontes; stoppen met roken en stoppen met het gebruik van alcohol zijn van grote invloed op de vruchtbaarheid. Investeer vervolgens steeds meer in dagelijkse gezonde gewoonten
  • Hormoonverstoorders vermijden; als jij in balans bent, zijn jouw hormonen dat meestal ook. Vermijd het gebruik van hormoonverstoorders, zoals pesticiden in voeding, maar ook gifstoffen in verzorgingsproducten. Kies liever voor biologisch eten en natuurlijke huidverzorging, zoals een aluminiumvrije deodorant en sulfaatvrije shampoo
  • Bewegen; dagelijks meer bewegen bevordert een gezond lichaam en dat werkt ook positief op de vruchtbaarheid. Iedere dag wandelen is al goed. 
  • Zorg voor zonlicht; zo zorg je voor een goede aanmaak van vitamine D dat essentieel is voor de vruchtbaarheid en voor een gezonde zwangerschap. Ontdek hier meer over vitamine D en zwangerschap
  • Stress verminderen; weinig stress is beter voor een gezonde zwangerschap, maar ook vergroot het de kans op bevruchting. Te veel stress verhoogt het stresshormoon cortisol dat een negatief effect kan hebben op de menstruatiecyclus. Kortom, ga ontstressen, zorg voor voldoende momenten van ontspanning en maak ook ruimte voor mindfulness
  • Holistische gezondheid; zorg voor een goede holistische gezondheid, waarbij je ook aandacht geeft aan jouw mentale, emotionele en spirituele gezondheid. Je kunt wellicht gebruikmaken van holistische therapie