Wat kun je het beste doen bij een droge huid tijdens de zwangerschap? Als je zwanger bent, vinden er verschillende veranderingen plaats in en aan je lichaam. Zo heeft de hormoonhuishouding een grote invloed op de huid. De talgklieren zorgen ervoor dat de huid gezond blijft. Tijdens de zwangerschap kan er echter soms sprake zijn van te weinig talg; bij een lage talgproductie is er meer kans op vochttekort en een droge huid. Soms kun je te maken hebben met een extreem droge huid. Er kan dan sprake zijn van een schilferende huid, huiduitslag of een jeukende huid. Het is dan belangrijk om het vochtgehalte van de huid op peil te houden zodat het ons kan blijven beschermen. Ontdek in dit blogartikel hoe je een droge huid tijdens de zwangerschap het beste kunt verzorgen. Zo is een goede huidverzorging belangrijk als je zwanger bent, maar ook dien je te zorgen voor een gezonde huid van binnenuit. Wist je bijvoorbeeld dat omega-3 vetzuren essentieel zijn tijdens de zwangerschap?

Hoe herken je een droge huid?

Een droge huid ontstaat door een tekort aan vocht, maar ook door een tekort aan vetzuren. Daarbij is de gevoelige huid meestal eerder vatbaar voor een droge huid. Je kunt op verschillende plekken van het lichaam last hebben van een droge huid; de handen, voeten en benen, maar ook kan de gezichtshuid droog zijn. Zo heeft ons gezicht vaak te maken met blootstelling aan verschillende invloeden van buitenaf. Daarnaast is de huid op de benen en voeten dunner waardoor sneller een droge huid kan ontstaan, met name bij de onderbenen. Een droge huid kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Ruw aanvoelende huid
  • Rode huid
  • Trekkerig aanvoelende huid
  • Schilferige huid
  • Jeukende huid
  • Kloven en scheuren op de voeten en hielen
  • Soms een pijnlijke huid

Hoe kun je jeuk helpen verlichten?

Als de huid erg jeukt, probeer dan te vermijden dat je gaat krabben. Hierdoor kan de huid namelijk stuk gaan en zal de jeuk erger kunnen worden. Jeuk kun je helpen verzachten door mentholgel of –poeder te gebruiken. Dit laat de huid tijdelijk verkoelen; het heeft een verkoelende werking en het bevat 1% natuurlijke menthol. Daarnaast is het vrij van parfum. Mentho-10 gel wordt ingezet bij een branderige, jeukende huid bij huidirritatie, insectenbeten, zonneallergie (huiduitslag) of muggen- en kwallenbeten. Deze gel werkt snel, is niet vettig en geeft geen vlekken in kleding. Als medisch hulpmiddel kun je de mentholgel van Mentho 10 gebruiken om de huid tot rust te brengen en het is geschikt tijdens de zwangerschap. Wees wel voorzichtig met het gebruik van menthol producten door hele jonge kinderen of zuigelingen. Het is raadzaam altijd de gebruiksaanwijzing te lezen. 

Wat te doen tegen droge huid zwangerschap?

Om een droge huid tijdens de zwangerschap te kunnen verhelpen is het belangrijk om aandacht te geven aan geschikte huidverzorging, maar ook dien je te zorgen voor een gezonde huid met gezonde gewoonten. Zo dien je de huid goed vet te houden, maar ook zorg je ervoor dat je gezonde vetzuren binnenkrijgt. 

 

Kies voor natuurlijke huidverzorging

Hydrateren en herstellen zijn extra belangrijk voor de droge huid. De droge huid is namelijk vaak gevoeliger voor bepaalde verzorgingsproducten. Je kiest dan liever voor natuurlijke huidverzorging. Wat kun je beter wel en beter niet gebruiken om de droge huid tijdens de zwangerschap goed te verzorgen? 

  • Kies voor een neutraal product zonder parfum of etherische oliën. Parfum laat de huid verder uitdrogen en soms zelfs irriteren. Daarnaast is het goed om te weten dat niet alle etherische oliën geschikt zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap.
  • Vermijd producten met chemische of synthetische ingrediënten, zoals parabenen, sulfaten of chemische zonnefilters. Gebruik bijvoorbeeld een aluminiumvrije deodorant en een sulfaatvrije shampoo. Kies ook liever voor een natuurlijke zonnebrand. 
  • Met een neutrale en natuurlijke huidolie, zoals amandelolie, maar ook met een vochtinbrengende dag- en nachtcrème zorg je ervoor dat de huid soepel blijft. Een goede crème hydrateert, herstelt en beschermt de huid. 
  • Smeer de huid op de groeiende buik, borsten en billen goed in; op deze lichaamsdelen komt er namelijk veel spanning te staan op de huid omdat de huid wordt opgerekt. Daarnaast kan de huid hierdoor gaan jeuken. 
  • Wees matig met het gebruik van zeep of douchegel omdat je hierdoor de vetlaag verwijdert; dit kan de klachten als gevolg van een droge huid juist laten verergeren. De natuurlijke vetlaag van de huid is juist nodig voor het herstellen van de huid. Douche of badder niet te vaak en niet te heet. 
  • Bij een jeukende huid kun je er ook voor kiezen om pure aloë vera gel te gebruiken; dit verkoelt niet alleen de huid, maar ook helpt het de huid te herstellen en te beschermen. 

 

Zorg voor een gezonde leefstijl

De droge huid verzorg je ook van binnenuit, zoals met gezonde voeding zodat je dagelijks belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. 

  • Drink voldoende water, want een droge huid is ook vaak een teken van te weinig water drinken. Blijf dus genoeg water drinken als je zwanger bent. 
  • Eet omega-3 vetzuren, want de huid heeft gezonde vetten nodig om soepel en egaal te blijven en zich te kunnen herstellen. Gezonde vetzuren hebben namelijk een ontstekingsremmende werking op de huid. 
  • Zorg voor voedingsstoffen en antioxidanten, want ook de huid blijft gezond met vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, vitamine B en vitamine C. En wist je dat vitamine D bij zwangerschap essentieel is? Kortom, kies de juiste vitaminen zwangerschap zodat je ook zorgt voor een gezonde huid. 
  • Kies liever voor biologisch eten, met name vochtrijke groenten en fruit. 
  • Doe zonlicht op, want ook de huid heeft zon nodig voor een goede balans.
  • Vermijd contact met hormoonverstoorders; dit zijn schadelijke stoffen waarmee onze huid dagelijks in aanraking komt, zoals luchtvervuiling, pesticiden in voeding en sommige medicijnen. Daarnaast zitten er dikwijls chemische stoffen in huidverzorgingsproducten, zoals parabenen, sulfaten, SLS en microplastics.
  • Vermijd stress, want ook stress heeft een invloed op de gezondheid van de huid. Daarnaast is goed slapen ook van belang voor een gezonde huid. Zoek tijdens de zwangerschap naar manieren om stress te kunnen verminderen. 

 

Kortom, een droge huid tijdens de zwangerschap vraagt om zowel een goede verzorging van buiten als van binnen. Met natuurlijke huidverzorging voorkom je dat de huid verder zal uitdrogen. En met de juiste zwangerschapsvitamines zorg je ook goed voor de huid van binnenuit. Na de geboorte van je kindje, zal de huid weer als voorheen zijn.