Veel mensen starten het nieuwe jaar met het goede voornemen om gezonder te gaan eten. Je wilt bijvoorbeeld meer groente of fruit eten. Of misschien wil je dit jaar wel minder snacken tussendoor. Lees hier onze tips hoe jij gezonder kunt gaan eten in het nieuwe jaar!
Tip 1: Eten volgens de Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt je om gezonde keuzes te maken. Wat zijn bijvoorbeeld de beste bronnen voor voldoende vezels? En wat voor eiwitten? Het belangrijkste dat je hieruit kunt halen is om veel groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis te eten. Producten met veel suiker, zoals koekjes, frisdranken of gebak horen niet in de Schijf van Vijf. Ook bewerkte producten zoals kant-en-klare maaltijden of veel soorten vleeswaren horen niet bij een gezond dieet. Twijfel je of bepaalde producten een gezonde keuze zijn? De Schijf van Vijf kan een handig hulpmiddel zijn om hierachter te komen.
Tip 2: Eet meer groente en fruit
Groente en fruit zijn een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen. Niet voor niets is het advies dan ook om dagelijks 2 stuks fruit en 250 gram groente te eten. Als je dit niet gewend bent, dan kan dat best een grote hoeveelheid zijn. Probeer daarom aan elke maaltijd groente en/of fruit toe te voegen. Start de dag bijvoorbeeld al met wat extra fruit in je yoghurt en beleg je boterham tussen de middag met wat plakjes komkommer en tomaat. Door steeds kleine hoeveelheden te eten, maak je het voor jezelf makkelijker om dit doel te halen.
Tip 3: Gezonde tussendoortjes
In principe is het genoeg om drie keer per dag een maaltijd te eten. Hieruit zou je voldoende voedingsstoffen kunnen halen. Toch kan het zijn dat je net wat te weinig hebt gegeten en nu met honger zit. Normaal gesproken zou je op zulke momenten misschien een ongezonde snack eten. Maar heb jij je voorgenomen om dat in het nieuwe jaar te laten? Er zijn genoeg gezonde tussendoortjes die je in dit geval kunt nemen. Je kunt bijvoorbeeld wat rauwkost, een handje ongezouten nootjes of een bakje magere kwark eten. Of probeer eens de crackers van Le Pain des Fleurs. De crackers zijn een bron van vezels en volledig van biologische teelt. Leer jezelf nieuwe gewoontes aan die niet alleen gezond, maar ook lekker zijn!
Tip 4: Kies voor verse producten
Van veel kant-en-klare maaltijden, sauzen en snacks is het lastig in te schatten hoe gezond ze zijn. Ze bevatten bijvoorbeeld ongemerkt veel zout, vet of suiker. Kies daarom altijd liever voor verse producten. Zo bepaal je zelf hoeveel vet, suiker of zout je zelf nog toevoegt. Natuurlijk weten wij ook dat veel kant-en-klare producten een uitkomst bieden als je het druk hebt. Wat je in dat geval kunt doen, is om af en toe één of meerdere porties extra te koken. Restjes vries je in voor een dag dat je het drukker hebt. Zo heb je altijd een verse, gezonde maaltijd, zonder dat dat je extra tijd kost.
Tip 5: Gezonde dranken
Ook drinken kan ongemerkt veel suikers en calorieën bevatten. Een glas sinaasappelsap bevat bijvoorbeeld al snel 4,5 suikerklontjes en 110 kilocalorieën. Door de grote hoeveelheid suiker vergroten vruchtensappen de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn vruchtensappen vaak zuur waardoor ze je gebit aan kunnen tasten. Dat geldt ook voor veel frisdranken zoals cola. Gelukkig zijn ongezonde dranken, zoals frisdrank en vruchtensap, makkelijk te vervangen door een gezond alternatief. Gezonde dranken in plaats hiervan zijn water, thee, koffie (zonder suiker) of eventueel melk. Je kunt je water op smaak brengen met bijvoorbeeld munt, citroen, komkommer, gember of frambozen. Zo maak je zelf een heerlijk fris, suikervrij én gezond drankje.