Een van de bekendste en meest populaire superfoods is toch wel lijnzaad. Lijnzaad zou, net zoals andere superfoods, een aantal gezondheidsvoordelen hebben. Maar wat is lijnzaad eigenlijk? En waar zou lijnzaad goed voor zijn? Dat lees je hier!

Lijnzaad: Wat is het en waarom is het gezond?

Lijnzaad, ook bekend als flax seed, wordt gewonnen uit de vlasplant (Linum usitatissimum). Dit is een prachtige plant met prachtige paars-blauwe bloemen waar niet alleen de mens, maar ook bijen dol op zijn! De zaadjes, afkomstig uit deze vlas plant, zijn donkerbruin van kleur en hebben geen uitdrukkelijke smaak. De meeste mensen omschrijven de smaak van lijnzaad als nootachtig. Dit zorgt ervoor dat lijnzaad gemakkelijk verwerkt kan worden door bijvoorbeeld je havermout als ontbijt, salade als lunch of soep als avondeten. Vanwege de kleine zaadjes en neutrale smaak kan lijnzaad in diverse maaltijden worden toegevoegd. Hierdoor is lijnzaad een betaalbare en handige superfood met veelzijdige toepassingen! 

Waarom is lijnzaad gezond voor jouw welzijn?

Lijnzaad wordt terecht beschouwd als een superfood vanwege de rijke hoeveelheid gezonde voedingsstoffen en vitamines die het bevat. Lijnzaad bevat verschillende stoffen, namelijk een omega-3-vetzuur (ook wel bekend als alfa-linoleenzuur), vitamine B1 en vitamine B2, calcium, magnesium, zink, kalium en antioxidanten (polyfenolen). Dat lijnzaad boordevol gezonde elementen zit, betekent niet dat lijnzaad een vervanging is van een gezond en gevarieerd voedingspatroon! Lijnzaad kan perfect verwerkt worden in je maaltijd, maar let hierbij ook dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijdt. Lees hieronder hoeveel lijnzaad je per dag mag gebruiken.

Lezers van dit artikel kochten ook:

De voordelen van gebroken lijnzaad voor een gezonde stoelgang

Er zijn verschillende soorten lijnzaad te verkrijgen, zoals gebroken lijnzaad, hele lijnzaad en lijnzaad geperst tot lijnzaad olie. De keuze tussen gebroken lijnzaad en hele lijnzaad is belangrijk voor zowel de stoelgang als de algehele gezondheid


Gebroken lijnzaad is hele lijnzaad dat gemalen is tot kleinere stukjes. Je darmen kunnen kleinere gemalen deeltjes beter opnemen, dus vandaar dat gebroken lijnzaad beter opgenomen kan worden. Wanneer je toch hele lijnzaad in huis hebt, kun je dit eenvoudig zelf vermalen of stampen tot gebroken lijnzaad. Lijnzaad kan ook onder hoge druk geperst worden tot lijnzaadolie, de laatste variant van lijnzaad die bestaat. 


Lijnzaad bewaar je het beste op een droge koele plek en lijnzaad verwarm je beter niet, omdat dan de voedingsstoffen verloren kunnen gaan. Wanneer je een warme maaltijd maakt, voeg lijnzaad dan altijd op het einde toe. 

Waar is lijnzaad goed voor?

Volgens de echte superfood kenners heeft lijnzaad, zowel gebroken als heel, een positieve invloed op je hart en bloedvaten. Maar laten we niet vergeten dat lijnzaad ook de stoelgang kan stimuleren. Wat is het verschil tussen lijnzaad stoelgang heel of gebroken? En waar is lijnzaad goed voor op dit gebied?


Maar hoe zorgt lijnzaad voor een geprikkelde stoelgang? Dit heeft te maken met een andere eigenschap van de lijnzaad. Lijnzaad zit namelijk boordevol vezels, wat zoals je wellicht weet, de stoelgang op gang brengt. De vezels zuigen zich vol met vocht in de darm, waardoor de darm geprikkeld wordt en de stoelgang gestimuleerd wordt. 

Lijnzaad afvallen

Lijnzaad heeft een prikkelend effect op de darmen. Maar val je hierdoor af? Het antwoord hierop is nee! Helaas helpt lijnzaad niet bij het afvallen. Lijnzaad zorgt er enkel waarschijnlijk voor dat je stoelgang verbetert, maar het zorgt niet voor een laxerend effect. Daarnaast kan een grote hoeveelheid lijnzaad schadelijk zijn. Hoe dat zit, lees je hieronder. 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: hoeveel lijnzaad per dag?

Lijnzaad staat bekend als een superfood, dus wat voor de meeste onder ons als vanzelfsprekend lijkt is dat superfoods geen kwaad kunnen, maar niks is minder waar! Lijnzaad bevat cyanogenen, dit is een stof die vlierbessen, amandelen en cassave ook bevat. Hoewel cyanogenen op zichzelf niet schadelijk zijn, kan het menselijk lichaam ze omzetten in de giftige stof cyanide


Cyanide is een zeer giftige stof die kan zorgen voor ademhalingsmoeilijkheden en kan zelfs een hartstilstand veroorzaken. Daarom is het essentieel om te weten hoeveel lijnzaad per dag veilig is om deze risico's te vermijden. Wanneer je niet meer dan 45 gram lijnzaad per dag binnenkrijgt, zorgt dit niet voor problemen. Maar toch wordt geadviseerd om lijnzaad met mate te gebruiken. Een dagje overslaan is dus niet eens zo erg!