Na een miskraam of abortus kun je wellicht tijd nodig hebben om zowel lichamelijk als emotioneel te herstellen. In het geval van een miskraam wil je het meteen weer proberen, en dat is prima als jij en je partner er lichamelijk en emotioneel klaar voor zijn. 

Het kan ook zo zijn, dat je meer tijd nodig hebt tussen twee zwangerschappen en in het geval van een abortus, kan er sprake zijn van een ongewenste zwangerschap zijn en wil je je oude leven snel oppakken. Het is in beide gevallen belangrijk om dan zo snel mogelijk met anticonceptie te beginnen.

De meeste anticonceptiemethoden zijn direct na een miskraam beschikbaar. Ook na een abortus kun je vrijwel direct starten met anticonceptie. 

Intra-uteriene anticonceptie (de spiraal) zijn niet altijd meteen geschikt na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap - dit hangt af van het type behandeling dat werd gegeven. Zoals altijd moet de anticonceptie die het beste past bij je huidige behoeften en omstandigheden. Het is belangrijk om rekening te houden met je medische geschiedenis en leefstijl.

Je bent niet met iedere vorm van anticonceptie direct beschermd na een abortus of miskraam. Bespreek de mogelijkheden en risico’s daarom goed met de huisarts. Wil je zeker zijn van anticonceptie, gebruik dan een condoom.

Hoelang geen seks na een abortus?

Na een abortus kun je terugkeren naar seksuele activiteit zodra je je daar klaar voor voelt. De keuze is uiteindelijk aan jou wanneer je je klaar voelt om seks te hebben - zowel lichamelijk als geestelijk. Je kunt bijna onmiddellijk na een abortus zwanger worden, zelfs als je nog bloedt. Als je niet zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je condooms of een andere vorm van anticonceptie gebruikt. 

Je kunt merken dat je lichamelijk in orde bent, maar dat je wat meer tijd nodig hebt om in de stemming te komen. Emotioneel klaar zijn voor seks is net zo belangrijk als fysiek klaar zijn, dus geef jezelf alle tijd die je nodig hebt om je seksleven weer op te pakken.

Hoe zal seks zijn na een abortus?

Seks na een abortus is een persoonlijke ervaring en je kunt merken dat je zin in seks anders is. De meeste mensen melden de terugkeer van een normale zin in seks na hun abortus. Je kunt na een abortus ook meer bloedverlies na de seks ervaren. Bloeden na seks is niet ongewoon en kan voorkomen ongeacht of je een abortus hebt gehad of niet, maar als het bloeden hevig is of gepaard gaat met hevige kramp of vaginale afscheiding die stinkt, praat dan met je arts. Pijn bij het vrijen, koorts of vaginale afscheiding die vies ruikt, zijn allemaal tekenen dat je met je arts moet praten.

Hoe lang moet ik wachten voordat ik weer zwanger probeer te worden na een miskraam?

Deskundigen geven aan dat een vrouw al 8 dagen na een miskraam kan ovuleren (een eitje uit haar eierstokken laten vrijkomen). Je hoeft niet te wachten als jij en je partner jullie fysiek en emotioneel klaar voelen om het opnieuw te proberen. Sommige studies hebben aangetoond dat het zelfs beter is om binnen 6 maanden na een miskraam opnieuw zwanger te worden.

In het geval van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan de vruchtbaarheid binnen een maand terugkeren.