Heb je last van een pijnlijke, jeukende huid met blaasjes? En bevinden deze blaasjes zich aan één kant van je lichaam, zoals op de schouders? Dan duidt dit mogelijk op een geval van gordelroos. Gordelroos komt in de meeste gevallen voor bij mensen op oudere leeftijd die een verminderde weerstand hebben. Wil je meer te weten komen over de behandeling en symptomen van gordelroos, en benieuwd of gordelroos besmettelijk is? Lees dan snel verder!!

Wat is gordelroos?

Gordelroos, ofwel herpes zoster is een pijnlijke huidaandoening die vaak voorkomt in Nederland. Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus, wat in de volksmond bekend is als het waterpokkenvirus. Wanneer je als kind besmet raakt met dit virus, ontstaan waterpokken. Als je eenmaal besmet bent geweest met het waterpokkenvirus, kan het virus levenslang achterblijven in je ruggenmerg zonder dat je hier iets van merkt. Hoe dit komt, weet niemand. Het kan dus zijn dat als je als kind besmet bent geweest met het waterpokkenvirus, dat het virus op latere leeftijd weer actief wordt. Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verminderde weerstand. Gordelroos ontstaat meestal bij mensen die 60 jaar of ouder zijn.  Maar kan soms ook bij kinderen ontstaan.

Je weerstand speelt een essentiële rol in het beschermen van je lichaam tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Het versterken van je weerstand kan worden bereikt door voldoende rust, regelmatige lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet. Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt om je immuunsysteem optimaal te ondersteunen.

De volgende producten worden vaak gekocht door de lezers van dit artikel

Wat zijn gordelroos symptomen: beginstadium tot mogelijke nasleep

Beginstadium van gordelroos

De symptomen van gordelroos manifesteren zich geleidelijk. Hiermee bedoelen we dat je voorafgaand aan de zichtbare symptomen (blaasjes op je huid) last kunt hebben van een aantal andere symptomen in een deel van je gezicht, romp en/of armen en benen:

  • Jeuk
  • Tintelingen
  • Branderig gevoel
  • Pijn
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn 

Bovenstaande symptomen worden ook wel gekenmerkt door het gordelroos beginstadium, want pas na een week tot anderhalve week ontstaan de kenmerkende gordelroos rode vlekjes en blaasjes op je huid. Gordelroos kan ook gepaard gaan met:

  • Hevige pijn
  • (Lichte) verhoging en je grieperig voelen
  • Koorts
  • Buikpijn
  • Gevoeligheid voor licht
  • Een ontstoken oog (bij gordelroos in het gezicht)

Gordelroos nasleep

Daarnaast kan gordelroos ook enkel pijn en jeuk veroorzaken, zonder dat de kenmerkende huiduitslag zichtbaar is. Bij oudere personen kan zich soms een nasleep van gordelroos voordoen. Deze nasleep is zeer zeldzaam, maar heel vervelend en pijnlijk. De gordelroos nasleep uit zich in een hele pijnlijke plek waar de blaasjes gezeten hebben. Dit wordt ook wel zenuwpijn genoemd en komt gelukkig zeer zelden voor. Ouderen kunnen hevige hinder ondervinden van deze pijn en kan soms lang duren.

Is gordelroos besmettelijk?

Het waterpokkenvirus dat gordelroos veroorzaakt is besmettelijk! De blaasjes op je huid bevatten vocht met het waterpokkenvirus. Wanneer dit vocht in contact komt met iemand anders, is het erg besmettelijk. Als de blaasjes volledig ingedroogd zijn en er geen vocht meer aanwezig is, is het niet meer besmettelijk. Gordelroos kan je niet van iemand anders krijgen. Wanneer je vroeger geen waterpokken gehad hebt, kun je wel besmet raken met het waterpokkenvirus afkomstig van de gordelroos blaasjes.

Wat te doen als je gordelroos hebt en je anderen niet wilt besmetten?

Vermijd het aanraken van de blaasjes, om verspreiding van het virus te voorkomen.

Indien je de blaasjes hebt aangeraakt, is het raadzaam om je handen grondig met water en zeep te wassen. Als je de blaasjes hebt aangeraakt kan er waterpokkenvirus aanwezig zijn op je handen, hiermee kun je mensen besmetten die nog niet eerder waterpokken gehad hebben.

Vermijd contact met kwetsbare personen, zoals individuen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen en zwangere vrouwen.

Wanneer je niet zeker weet of de persoon besmet is geweest met het waterpokkenvirus, is het aan te raden om niet in de buurt van deze persoon te komen. Wanneer iemand een verminderde weerstand heeft kan deze persoon erg ziek worden van het waterpokkenvirus. Let ook op bij een zwangere vrouw die nooit eerder besmet is geweest met het waterpokkenvirus. Wanneer een zwangere vrouw tijdens de zwangerschap wordt besmet met het waterpokkenvirus, is er een kans dat het virus het ongeboren vrucht beschadigd.

Hoe kan je gordelroos behandelen?

Hoewel gordelroos meestal vanzelf verdwijnt binnen 1-2 weken, kunnen de symptomen ongemak veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende benaderingen om de symptomen te verlichten en de genezing te ondersteunen:

Zalven en crèmes voor het verminderen van jeuk bij gordelroos

Neutrale zalven zoals Daro zinkzalf of Dr. Swaab zinkzalf kunnen helpen bij het verminderen van jeuk en ongemak van de huiduitslag.

Zelfzorgmaatregelen

Het is van groot belang om de blaasjes niet aan te raken om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Handen moeten grondig gewassen worden als er contact is geweest. Bovendien is het raadzaam om uit de buurt te blijven van kwetsbare personen om overdracht te minimaliseren.

Vaccinatie tegen gordelroos

Er is een vaccinatie tegen gordelroos beschikbaar. Echter wordt dit vaccin niet vergoed. Wanneer je je wilt laten vaccineren tegen gordelroos, omdat je bijvoorbeeld een verminderde afweer hebt, kun je in overleg met je huisarts kiezen voor een vaccinatie tegen gordelroos. Dit vaccin moet je dan zelf betalen. Neem voor meer informatie contact op met je huisarts.

Contacteer je huisarts bij de volgende gordelroos klachten:

  • Je last hebt van gordelroos in het gezicht, bijvoorbeeld bij je ogen, neus of oren.
  • Je ineens minder goed ziet en/of minder goed licht kunt verdragen.
  • Je ineens minder goed hoort.
  • Je een verminderde afweer hebt door het gebruik van bepaalde medicijnen
  • Je andere klachten aan je gezicht ondervindt, bijvoorbeeld een minder goed sluitend oog of een scheve mond.
  • Je hoge koorts hebt.