Als je graag zwanger wilt worden dan is het een spannend moment als je een zwangerschapstest gaat doen. Maar hoe werkt een zwangerschapstest precies? En vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen? De dag dat je overtijd bent, is de meest betrouwbare periode om een zwangerschapstest te doen. Toch kun je met een vroege zwangerschapstest al eerder testen of je zwanger bent of niet. In dit blogartikel lees je alles over de werking van een zwangerschapstest.

De werking van de zwangerschapstest

Het zwangerschapshormoon HCG (human chorion gonadotrofine) wordt aangemaakt zodra een vrouw zwanger is. Dit hormoon bevindt zich onder andere in de urine van de zwangere vrouw. Om een zwangerschap vast te stellen, wordt de urine getest op de hoeveelheid HCG. Iedere zwangerschapstest werkt op deze manier. 

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

 

Op de eerste dag dat de menstruatie uitblijft, kan een zwangerschapstest worden gedaan. Het HCG gehalte is dan zodanig dat het kan worden aangetoond met een normale zwangerschapstest. Ook al ervaar je reeds symptomen van een mogelijke zwangerschap, het is niet altijd betrouwbaar om al eerder een zwangerschapstest te doen. Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus? Neem dan de langst mogelijke cyclus als leidraad voor de zwangerschapstest. 

 

Wat zijn vroege symptomen van een zwangerschap?

Sommige vrouwen voelen al heel snel aan dat ze zwanger zijn; een intuïtief weten. Daarnaast kun je soms zelfs al vlak na conceptie symptomen van een zwangerschap ervaren. Dit zijn vroege symptomen van een zwangerschap:

  • Opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn 
  • Verandering in eetlust
  • Zeer vermoeid zijn
  • Sombere gevoelens hebben
  • Innestelingsbloeding 

Check ons hele assortiment aan zwangerschapstesten:

Hoe gebruik je een zwangerschapstest?

Hoe gebruik je een zwangerschapstest precies? Het werkt als volgt:

  • Een zwangerschapstest doe je met behulp van een teststaafje dat je enkele seconden in de urine moet houden.
  • Dit is mogelijk terwijl je plast, maar je kunt ook eerst de urine opvangen in een potje.
  • Het teststaafje van de zwangerschapstest bevat antistoffen tegen het zwangerschapshormoon HCG. 
  • Er verschijnt een gekleurd streepje op de zwangerschapstest wanneer HCG in contact komt met deze antistoffen. 
  • De zwangerschapstest geeft aan of je zwanger bent of niet; dit is afhankelijk van het merk van de test. 

Kun je vroeg in de zwangerschap testen?

Tegenwoordig is het ook mogelijk om vroeg in de zwangerschap te testen met speciale vroege zwangerschapstesten. Deze testen zullen eerder dan normaal kunnen aangeven of je zwanger bent; ze zijn namelijk in staat om lagere waardes HCG in de urine te kunnen meten. Zo kun je reeds eerder weten of er al iets gebeurt in je lichaam. Toch wordt aangeraden om op de dag dat de menstruatie wordt verwacht nog een zwangerschapstest te doen. De uitslag kan dan worden bevestigd. Na een positief testresultaat van een vroege zwangerschapstest kan er namelijk nog van alles gebeuren in het lichaam waardoor er mogelijk geen zwangerschap zal plaatsvinden. 

Is de uitslag positief of negatief?

Als de uitslag van de zwangerschapstest positief is, dan is er sprake van een zwangerschap. Indien de instructies in de bijsluiter nauwkeurig zijn opgevolgd dan staat de uitslag van de zwangerschapstest vast. Is de uitslag van de test negatief, maar ervaar je toch duidelijke kenmerken van een zwangerschap? Herhaal de test dan na een paar dagen voor de zekerheid nog een keer. Vanaf het moment dat de menstruatie uitblijft, verdubbelt de hoeveelheid HCG elke twee tot drie dagen. Soms kan het zijn dat de zwangerschapstest iets te vroeg is gedaan. Test je een aantal dagen later nog een keer, dan kan de uitslag alsnog positief zijn. 

Hoe vergroot je de kans op een zwangerschap?

Een gezonde leefstijl is van groot belang om de kans op een zwangerschap te vergroten en de kans op een miskraam te helpen verkleinen. Zo spelen volwaardige voeding, beweging, ontspanning en weinig stress een belangrijke rol. Bovendien zijn zwangerschapsvitamines belangrijk voor een gezonde zwangerschap voor zowel moeder als kind:

  • Foliumzuur; foliumzuur is belangrijk voor zwangere vrouwen, maar ook voor vrouwen die graag zwanger willen worden. Foliumzuur versterkt het immuunsysteem van zowel moeder als kind. Daarnaast draagt foliumzuur bij aan een gezonde ontwikkeling van de baby. Lees hier meer over foliumzuur wanneer en hoe lang slikken.
  • Vitamine D bij zwangerschap is essentieel voor de weerstand van de moeder en de baby. Daarnaast draagt vitamine D bij aan het voorkomen van een zwangerschapsdepressie. Vitamine D speelt ook een belangrijk rol als je zwanger wilt worden, want het zorgt voor een goede balans tussen de hormonen progesteron en oestrogeen. 
  • Vitamine A; is nodig voor een goede groei van het kindje. Teveel vitamine A tijdens de zwangerschap kan echter schadelijk zijn. Vitamine A is ook van belang als je zwanger wilt worden. 
  • Viamine C; draagt bij aan het immuunsysteem en het helpt de opname van foliumzuur te verbeteren.
  • Ijzer; zwangere vrouwen hebben meer behoefte aan ijzer. Ijzer zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en helpt bloedarmoede te voorkomen. 
  • Omega-3 vetzuren; zijn nodig voor een goede hersengezondheid van het kindje. Ze hebben daarnaast een ontstekingsremmende werking. 
  • Antioxidanten; houden de lichaamscellen gezond en ze helpen ons beschermen tegen oxidatieve stress. Zink is een belangrijke antioxidant. 
  • Magnesium; is nodig voor verschillende lichaamsprocessen en het heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel.