In Nederland wordt de diagnose longkanker jaarlijks bij ruim 11.000 mensen gesteld. De behandeling van longkanker is afhankelijk van het soort longkanker en de aan- of afwezigheid van uitzaaiingen.

Chirurgie

De meest gangbare behandelingen zijn chirurgische verwijdering van de tumor, chemotherapie en bestraling. Operaties zijn meestal alleen mogelijk bij niet-kleincellige longkanker die niet uitgezaaid is. Bij kleincellige longkanker is de ziekte meestal zeer uitgebreid, waardoor opereren vrijwel altijd zinloos is.

Bestraling en chemotherapie

Wanneer de uitzaaiingen alleen in de klieren en in het bijzonder de lymfeknopen die direct bij de tumor liggen aanwezig zijn, kan geprobeerd worden de tumor en zijn uitzaaiingen door middel van bestraling te behandelen. Bij uitzaaiingen elders in het lichaam of een te grote tumor wordt meestal behandeld met chemotherapie.

Benauwdheid

Een tumor in de long, maar ook longkanker die behandeld is, zorgt vaak voor benauwdheid. Door dit onaangename gevoel ben je tot weinig inspanning meer in staat en het zorgt vaak voor angst. Benauwdheidsklachten kunnen verminderd worden door strakke kleding te vermijden en ademhalingsoefeningen aan te leren van de fysiotherapeut.

De lucht bevochtigen

Het bevochtigen van de lucht door een luchtbevochtiger of vernevelaar kan het ademhalen vergemakkelijken. De arts kan daarnaast geneesmiddelen voorschrijven die ervoor zorgen dat je beter en dieper kunt ademhalen.

In ons assortiment vind je tips en adviezen voor klachten die bij de behandeling van kanker kunnen optreden.