Als je maar één arm of hand kunt gebruiken, is dat erg lastig. Dankzij allerlei handige producten hoef je niet steeds om hulp te vragen, maar kun je jezelf blijven redden.

Eenhandige voorraaddozen

Een deksel op of van een plastic bakje doen, is een behoorlijke klus met één hand. Gelukkig zijn er speciale voorraaddozen waarbij het deksel er gemakkelijk met één hand opgedaan of afgehaald kan worden. Bijvoorbeeld door een knop waarop kan worden gedrukt waardoor het deksel zich opent of sluit. Of via een klik- of klemsysteem.

Blikopeners

Het kost wat oefening (en het nodige geduld), maar dankzij een blikopener waarbij je moet knijpen in plaats van draaien, lukt het om een blik van zijn deksel te ontdoen. Door een blik aan de opener te vergrendelen en de handvatten steeds naar elkaar toe te knijpen, kan het met één hand worden geopend. Bij een dergelijke opener is het belangrijk dat je hand sterk genoeg is en goed functioneert. Er bestaan ook elektrische blikopeners, maar deze kunnen niet altijd met één hand worden bediend. Zo zijn er soms twee handen nodig om een blik aan de opener te plaatsen. Informeer hiernaar voordat je er eentje koopt.

Schroefdeksels openmaken

Het lijkt niet te doen om een schroefdeksel die stevig vast zit met één hand open te maken, maar ook hiervoor is een eenvoudige oplossing bedacht. Dankzij een anti-slip matje blijft de pot die je wilt openmaken stevig staan. Om de pot te openen kan een anti-slip dop of een v-vormige opener worden gebruikt. Het is hierbij belangrijk dat er tijdens het draaien voldoende druk op de pot wordt uitgeoefend, zodat hij niet kan omvallen. Er zijn ook openers die aan een keukenkastje of aan het aanrecht kunnen worden bevestigd, zodat je alleen maar de pot hoeft vast te houden en te draaien.

Bord

Van een bord met een openstaande rand dat bovendien dankzij de anti-slip onderkant niet kan wegglijden, kan er zonder knoeien met één hand worden gegeten. In de rand zit een groef voor het bestek, zodat dit op zijn plaats blijft.

Vork en mes ineen

Snijden en eten zonder dat je steeds een mes of vork hoeft te pakken, kan dankzij één stuk bestek waarin een mes en vork zijn gecombineerd. Het is zo gemaakt dat je je tijdens het eten niet kunt snijden aan de scherpe rand van het mes.

Snijplank voor éénhandig gebruik

Een fixeerplank is een plank die je dankzij zuignoppen kunt vastzetten, zodat hij niet kan wegglijden. Op de plank zitten roestvrij stalen pinnen en een klem waardoor het voedsel dat je wilt snijden op zijn plaats blijft.

Smeerplank

Bij hulpmiddelen in de keuken voor mensen die maar één hand kunnen gebruiken, gaat het er vooral om dat het eten op zijn plaats wordt gehouden. Zoals bij een kunststof plank die dankzij antislipvoetjes blijft liggen en opstaande randen heeft zodat de boterham niet kan verschuiven.

Keukenwerkblad

Als je een handicap hebt, is het vervelend om altijd om hulp te moeten vragen. Zelf de regie houden en je eigen gang gaan geeft een veel beter gevoel. Houd in de keuken alles zelf in de hand dankzij een werkblad waarop verschillende functies zijn bevestigd. Zoals een klem waarmee voedsel, potten, flessen of schalen kunnen worden vastgezet. Ook zitten er raspen, een borstel en roestvrijstalen pinnen op het werkblad, zodat voedsel eenvoudig kan worden schoongemaakt, gesneden, geraspt en geschild. Door de verhoogde hoek kan brood of ontbijtkoek niet verschuiven tijdens het smeren.

Kaartenstandaard

Houd je van kaarten maar kun je één hand niet of niet goed gebruiken? Er bestaan standaards waar de speelkaarten in een gleuf kunnen worden gezet, zodat je ze zelf niet hoeft vast te houden.

Aantrekhulpmiddel voor een bh

Voor vrouwen die één hand niet of niet goed kunnen gebruiken bij het aankleden, is er hulpmiddel dat het ene eind van de bh op zijn plaats houdt, zodat het andere eind om het lichaam kan worden gebracht en vastgezet. Een dergelijk bh-hulpmiddel is instelbaar op verschillende bh-maten en is makkelijk mee te nemen.

Elastische schoenveter

Dankzij elastische schoenveters hoeft een schoen maar één keer te worden gestrikt. Door de elasticiteit rekken de veters mee en kun je in- en uit je schoen stappen zonder de veters los te maken. Er zijn ook elastische veters met spiraalvorm die niet hoeven te worden gestrikt, omdat ze in elkaar kunnen worden gedraaid. Een schoen met een elastische veter zit wel wat losser en ondersteunt je voet daardoor minder goed.

Knopenhaak

Het vast- of losmaken van knopen kan dankzij een knopenhaak ook met één hand. Dankzij een metalen lusje dat je door het knoopsgat heen haalt en vervolgens om de knoop legt, kun je de knoop door het knoopsgat trekken. Of andersom. Er bestaan knoophaken die aan het uiteinde een haakje bevatten, zodat je er ook ritssluitingen mee open en dicht kunt doen.

Schaar

Voor een tafelschaar is geen grijpfunctie nodig en je kunt hem met één hand bedienen. Dankzij de anti-slip punten op de onderkant blijft hij stevig staan. Je hoeft alleen maar op de bovenkant te drukken, waardoor de schaar vanzelf door het papier heen glijdt.

Fixatiesysteem

Voor mensen met een slechte handfunctie of één hand, dienen klemmen vaak als extra hand. Zo bestaan er klemhouders die ondersteuning geven bij dagelijkse bezigheden. In de badkamer bijvoorbeeld, waar een scheerapparaat, föhn of borstel in een klemhouder kunnen worden geplaatst.