Borstkanker is in Nederland de soort kanker die het meest voorkomt.

Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is belangrijk voor de vroegtijdige opsporing van borstkanker en een betere prognose

De cijfers

Het mammacarcinoom ofwel borstkanker wordt jaarlijks bij ruim 13.000 vrouwen vastgesteld. In Nederland krijgt 1 op de 8 vrouwen ooit in haar leven borstkanker. Daarmee staat borstkanker op de eerste plaats van alle soorten kanker. Wat veel mensen niet weten is dat jaarlijks ook bij ongeveer 100 mannen de diagnose borstkanker wordt gesteld. Driekwart van de vrouwen die borstkanker krijgt is ouder dan 50 jaar. Vóór de leeftijd van 30 jaar is borstkanker zeer zeldzaam.

Waarom is vroegtijdige ontdekking van borstkanker van belang?

Wanneer borstkanker vroegtijdig wordt ontdekt, bevindt het zich meestal nog uitsluitend in de melkkliertjes of melkbuisjes. Kankercellen die loslaten van de tumor kunnen zich via de lymfevaten gaan verspreiden en zorgen voor uitzaaiingen. De eerste uitzaaiing ontstaat meestal in de schildwachtklier. Dit is de eerste lymfeklier die de lymfe afvloed ontvangt van het gebied in de borst waar de tumor zich bevindt. Deze lymfeklier zit vaak in de oksel, maar soms ook op een andere plek. Gevaarlijker is het wanneer kankercellen die loslaten van de borsttumor zich via het bloed gaan verspreiden. Deze cellen kunnen uitzaaiingen veroorzaken in de botten, de longen of de lever. Net als bij andere kankersoorten is het dus bij borstkanker van groot belang de ziekte te ontdekken voordat er uitzaaiingen zijn.

Borstkankeronderzoek

Omdat borstkanker vaak voorkomt en bij voorkeur vroegtijdig ontdekt moet worden, is het van belang dat je er zelf attent op bent én meedoet aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar in Nederland krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s van de borsten gemaakt: een mammografie.

Je kunt zelf ook regelmatig je borsten inspecteren door te voelen of bekijken of zich veranderingen voordoen. Doe dit bij voorkeur een week ná je menstruatie. Je borsten zijn dan over het algemeen minder gezwollen dan vóór de menstruatie. Gelukkig zijn niet alle veranderingen kanker. Vaak zal de afwijking onschuldig en goedaardig zijn en worden veroorzaakt door hormoonschommelingen. Bij twijfel doe je er altijd goed aan de huisarts te raadplegen.