Diarree is een veelvoorkomend probleem bij konijnen en kan levensbedreigend zijn. Het konijn heeft een vrij bijzonder (en gevoelig) maag-darmkanaal met een heel grote dikke darm. Een gezond konijn produceert twee typen keutels, gewone keutels en blindedarmkeutels. De blindedarmkeutels eet het konijn weer op (coprofagie) uit de anus. Dit is een normaal onderdeel van de vertering en het konijn heeft deze keutels nodig omdat er veel vitaminen en andere voedingsstoffen in zitten. De blindedarmkeutels zijn wat kleiner en zachter dan de gewone keutels.

Hoe ziet diarree bij een konijn er uit?

Diarree bij het konijn kan verschillende aspecten hebben. De keutels kunnen wat te zacht zijn, er kan plakkerige ontlasting aan de achterhand zitten en er kan sprake zijn van waterdunne diarree. De consistentie van de ontlasting zegt iets over de oorzaak van het probleem. Ook de verdere toestand van het konijn is bepalend. Is het konijn erg stil en eet het niet meer? Dan is diarree een spoedgeval, konijnen kunnen erg snel verslechteren en overlijden.

Je kunt rekening houden met de volgende oorzaken:

  • Coccidiose: een eencellige parasiet die de darmwand van het konijn beschadigt. De parasiet kan gevonden worden door microscopisch onderzoek te doen van de ontlasting. De behandeling bestaat uit het toedienen van coccidostaticum toltrazuril(druppels) in de bek.
  • E. coli: een bacterie die de darm infecteert.
  • Dysbacteriose: de darmflora is ernstig beschadigd door bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica die niet voor het konijn bedoeld is, of een hele slechte voeding. Bepaalde bacteriesoorten kunnen verergeren, terwijl andere bacteriesoorten afsterven. Hierbij kunnen toxines vrijkomen waar het konijn erg ziek van wordt.

Soorten diarree en wat te doen?

Zachte ontlasting wordt meestal veroorzaakt door het type groenvoer dat het dier eet. De vertering raakt hierdoor uit balans. Ook kan het zijn dat het dier te weinig hooi tot zijn beschikking heeft. Plakpoep bestaat meestal uit blindedarmkeutels die niet opgegeten worden. Dit kan komen doordat de keutels te zacht zijn, waardoor ze direct aan de achterhand blijven plakken en het konijn ze niet op kan eten. De zachte dunnedarmkeutels zijn vaak het gevolg van te veel koolhydraatrijk voer (en te weinig hooi), dat de darmflora verstoort. De boosdoeners zijn meestal gemengd voer, konijnensnoepjes en brood. Dit soort voer heeft het konijn niet nodig. Als konijnen te dik worden, kunnen ze soms niet meer goed bij de anus komen om de keutels op te nemen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding.

Bijverschijnsel diarree: myiasis

Een vervelend bijverschijnsel van diarree bij konijnen is dat de vervuilde vacht veel aantrekkingskracht heeft op vliegen. Deze kunnen vooral in de warmere maanden eitjes leggen in de vacht, waar maden uit komen. Zo’n infectie met maden heet myiasis. De maden gaan onder de vacht leven en eten van het vlees van het konijn, dit kan hele ernstige vormen aannemen. Myiasis moet onder verdoving behandeld worden, waarbij alle maden handmatig verwijderd moeten worden. Je kunt myiasis voorkomen door het hok en de vacht van het dier heel schoon te houden.