De lichaamstemperatuur van een hond ligt iets hoger dan bij ons, namelijk tussen de 38 en 39 graden. Wanneer deze temperatuur stijgt boven de 39,5 °C spreken we van koorts bij honden. Een hond kan zich dan net zo rot voelen als dat wij doen met koorts. Maar wat zijn nou de oorzaken van koorts bij honden en vooral wat kun je eraan doen? Dit soort vragen zullen we hieronder beantwoorden.

Wanneer heeft een hond koorts? 

Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond hoger is dan 39,5 °C, wordt dit dus koorts genoemd. Het is echter zo dat de temperatuur tijdelijk verhoogd is. De hond kan namelijk ook na inspanning een hogere temperatuur hebben. Dit wordt dan geen koorts meer genoemd, maar hyperthermie.  


De echte vraag is dus niet wat zijn de oorzaken van koorts, maar wat zijn de redenen voor een verhoogde temperatuur bij mijn hond? Enkele redenen voor hyperthermie: 

  • Pijn 
  • Stress 
  • Vergiftiging 
  • Een te snel werkende schildklier 

Koorts kan wel ontstaan bij ontstekingsreacties. De lichaamstemperatuur van de hond stijgt dan doordat het lichaam een nieuw ‘setpoint’ voor de temperatuur instelt onder de invloed van stoffen die vrijkomen bij de ontsteking. Het lichaam blijft dan warmte produceren. 

Hoe weet ik dat mijn hond koorts heeft? 

  1. Allereerst de hogere lichaamstemperatuur. Je kunt met een normale digitale thermometer de temperatuur opnemen, maar je kan dit ook voelen door warmere oren en een droge neus. 
  2. Een versnelde hartslag en ademhaling zonder dat de hond zich ingespannen heeft. 
  3. Rillerig zijn. Net als bij mensen kan een hond gaan rillen wanneer de hond koorts heeft. 
  4. Verminderde eetlust 
  5. Lusteloosheid. Wanneer je hond zich slap voelt en niet vooruit te branden is, kan het zo zijn dat er sprake is van koorts. 
  6. Rode ogen kan een voorteken zijn van koorts 
  7. Te weinig drinken waardoor uitdroging op de loer ligt. 

Wat kan ik doen, wanneer mijn hond koorts heeft? 

Allereerst kun je de temperatuur opnemen van de hond. Je kunt hier voor een normale digitale thermometer voor gebruiken. Oor thermometers werken niet bij dieren. Zorg dat de thermometer schoon is voor gebruik. Maak de thermometer een beetje glad met vaseline. Het liefst zorg je ervoor dat iemand je helpt en de hond even vasthoudt terwijl je de thermometer 2cm anaal inbrengt. 

Als het duidelijk is dat je hond inderdaad koorts heeft, probeer dan de oorzaak te achterhalen. Is het heel erg warm buiten en is de hond extreem aan het hijgen? Dan kan het zijn dat er sprake is van oververhitting. De makkelijkste methode om een hond dan af te koelen is door hem/haar af te spoelen met lauw water. Let op dat dit het water niet te koud is, zodat de hond niet onderkoeld raakt. 

Wanneer de koorts langer aanhoudt of wanneer deze richting de 40,0 °C gaat is het belangrijk dat er een dierenarts geraadpleegd wordt. De dierenarts zal proberen te achterhalen waar de ontstekingsreactie zit die de koorts veroorzaakt. Er kan sprake zijn van een bacteriële of virale infectie zijn, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Bij hoge koorts kan de temperatuur met koortsverlagende en ontstekingsremmende middelen naar beneden worden gehaald. Afhankelijk van de oorzaak van de koorts kunnen er andere medicijnen voorgeschreven worden, zoals antibiotica bij een bacteriële infectie. Dit is bij milde koorts vaak niet nodig.