Kalknagels worden ook wel schimmelnagels genoemd en zijn vaak een teken van een verkeerde voetverzorging. Daarnaast kunnen kalknagels ontstaan door het dragen van de verkeerde schoenen. Kalknagels hebben vaak een afwijkende kleur en de nagels zijn niet meer sterk en glad. De vinger- of teennagels hebben een schimmelinfectie opgelopen. Kalknagels zijn besmettelijk en hardnekkig. Hoewel schimmelnagels geen speciale behandeling nodig hebben, kan een middel tegen kalknagels wel verlichting geven en de verkleuring van de nagels helpen verminderen. In dit blogartikel ontdek je wat je kunt doen bij kalknagels en vooral hoe je ze voortaan het beste kunt helpen voorkomen. Vooral in de zomer wil je toch graag mooie en verzorgde voeten laten zien!

Wat zijn kalknagels of schimmelnagels?

De medische term voor kalknagels of schimmelnagels is onychomycose. Schimmelnagels ontstaan als gevolg van een schimmelinfectie op de voeten. Bij kalknagels worden de nagelranden witgeel, groen of bruin. Daarnaast worden ze vaak dik en kunnen ze brokkelig zijn. Hoewel schimmels van nature op de huid en op de nagelranden zitten, kunnen deze soms de huid of de nagelranden binnendringen. Zo ontstaat er een schimmelinfectie. Schimmels krijgen de meeste kans bij een warme of vochtige omgeving; ze kunnen zo gemakkelijk de huid en de nagelranden infecteren. Is er daarnaast sprake van een beschadigde nagel, dan zal dit nog makkelijker gebeuren. Bij kalknagels gaat het meestal om de teennagels, maar soms komt het voor bij de vingernagels. De nagels verkleuren zich en dood weefsel dat dik en brokkelig is, zal zichtbaar worden. De nagel wordt daardoor iets omhoog gedrukt. Tenslotte kan de nagel verder afbrokkelen of dunner worden. Soms zal de beschadigde nagel geheel of gedeeltelijk loslaten. 

 

Hoe ontstaan kalknagels?

Schimmels die schimmelnagels geven zijn besmettelijk; ze worden overgedragen via huidschilfertjes van een ander met een schimmelinfectie. Door het dragen van verkeerd schoeisel is er meer kans op een beschadigde nagel. Dit verhoogt weer de kans op het ontwikkelen van een schimmelinfectie. Daarnaast hebben ouderen en mensen met diabetes meer kans op het krijgen van schimmelnagels. Bovendien ben je sneller vatbaar voor een schimmelinfectie bij een verminderde weerstand

Wat kun je doen bij kalknagels?

Schimmelnagels zijn vervelend, maar onschuldig. Ze hebben dan ook geen speciale behandeling nodig en ze zullen vanzelf genezen. Het is ook niet nodig om de geïnfecteerde nagel te verwijderen. Je kunt wel het volgende doen bij kalknagels:

  • Bijwerken van de beschadigde nagel met een puimsteen of een vijl. 
  • De verkleurde en lelijke nagel kun je eventueel camoufleren met een nagellak. 
  • Speciale producten voor schimmelnagels kunnen ondersteunend werken; ze kunnen helpen de schimmels en bacteriën te doden die de huid en/of de nagels besmetten. Kalknagels zijn echter vaak hardnekkig. 
  • Kalknagelbehandelstiften zijn medische hulpmiddelen met een vloeistof die iedere dag op de nagels dient te worden aangebracht. Zo kan een kalknagelpen helpen de verspreiding van de kalknagel te voorkomen. 
  • Antischimmelpillen worden enkel voorgeschreven in ernstige gevallen van schimmelnagels. De schimmel zal afsterven omdat deze middelen de groei van de schimmel zullen remmen. Het betreft een langdurige kuur van circa drie maanden. De werking van de antischimmelpillen is echter niet gegarandeerd, want bij een kwart van de schimmelnagels werkt het niet. Werken ze wel, dan is de kans groot dat de kalknagels weer terugkomen. Daarnaast hebben antischimmelpillen vaak bijwerkingen en gaan ze niet altijd samen met andere medicatie. 

Hoe kun je kalknagels voorkomen?

Kalknagels of schimmelnagels wil je liever voorkomen, zeker in de zomer. Gelukkig kun je zelf veel doen om ze te helpen voorkomen. Wij geven tips bij kalknagels:

  • Zorg voor een sterke weerstand met antioxidanten, zoals zink en vitamine C. Kies bij voorkeur voor biologisch eten en probeer hormoonverstoorders zoveel mogelijk te voorkomen. 
  • Belangrijke vitamines voor gezonde voeten en nagels zijn vitamine A en biotine (vitamine B8). Daarnaast is vitamine D een onmisbare vitamine. Lees hier meer over: symptomen van een vitamine D tekort
  • Collageen zorgt voor een gezonde huid van binnenuit, maar ook heeft het een werking voor sterke nagels. Collageen is een lichaamseiwit dat bestaat uit aminozuren. Als we ouder worden vermindert de aanmaak van collageen; we kunnen het wel stimuleren met voeding dat collageen bevat of met een collageen poeder ter aanvulling. 
  • Een goede voetverzorging is essentieel; knip de teennagels altijd recht af en houd ze kort en schoon. Met de juiste voetverzorging kun je veel voetproblemen, zoals likdoorns en kalknagels helpen voorkomen. 
  • Na het douchen of baden de voeten goed afdrogen, ook tussen de tenen. Daarnaast gebruik je dagelijks een schone handdoek. 
  • Gebruik natuurlijke huidverzorging, zoals een zeep of douchegel zonder SLS of parabenen. Daarnaast gebruik je liever sulfaatvrije shampoo
  • Trek dagelijks, bij voorkeur zowel ’s ochtends als ’s avonds, schone sokken aan die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal, zoals katoen of bamboe. 
  • Draag geen strakke schoenen en loop ook eens geregeld op blote voeten. 
  • In openbare ruimtes, zoals een zwembad, sauna of sportschool draag je liever slippers, omdat de kans op een schimmelinfectie daar groter is. Zo help je ook voetschimmel te voorkomen. 
  • Neem eens per twee weken een voetenbad met baking soda oftewel zuiveringszout dat een sterk reinigende en antischimmel werking heeft.