Krampen, een opgeblazen gevoel en natuurlijk de bloedingen maken de menstruatie al onaangenaam genoeg. Maar bovenop deze veel voorkomende symptomen hebben veel menstruerende mensen daarbovenop ook nog eens last van migraines. 

Wat is menstruele migraine? 

Veel mensen hebben daarbij symptomen zoals zich ziek voelen, misselijk zijn en een verhoogde gevoeligheid voor licht of geluid. Migraine is dan ook één van de belangrijkste vormen van hoofdpijn. Daarbij is het zo dat drie keer zoveel vrouwen als mannen last hebben van migraine. Een migraine is een matige of ernstige hoofdpijn die wordt gevoeld als een kloppende pijn aan 1 kant van het hoofd.  
Een migraineaanval wordt vaak veroorzaakt door hormonen. Je hormonen schommelen gedurende de maandelijkse menstruatiecyclus. Vlak voordat je menstruatie begint - ervan uitgaande dat je niet zwanger bent geworden na je eisprong – is er een sterke daling van je oestrogeengehalte. Oestrogeen helpt bij het reguleren van je cyclus en kan ook invloed hebben op de chemische stoffen in je hersenen die verband houden met hoofdpijn. 

Symptomen van menstruele migraine 

Menstruele migraineaanvallen zijn meestal ernstiger dan ‘normale’ migraines en reageren dan ook minder goed op een behandeling. Ze kunnen ook langer duren dan andere soorten migraine. De meeste vrouwen hebben ook op andere momenten van de maand last van migraine. Men denkt dat minder dan één op de tien vrouwen 'zuivere menstruele migraine' heeft. Hierbij heb je alleen migraine tijdens de menstruatie en niet op andere momenten. 

Preventieve behandeling 

Heb je vaker last van zo’n migraine aanval tijdens je menstruatie kan een preventieve behandeling worden overwogen. Er zijn hier meerdere behandelingen voor. Helaas is er is niet één algemene simpele behandeling die voor iedereen werkt. Het is vaak een proces van verschillende benaderingen toepassen, totdat er iets is gevonden dat past. Ga hier vooral over in gesprek met je huisarts. De volgende behandelingen vallen onder andere onder de mogelijkheden: 

1. Hormonen

Wanneer je als persoon met baarmoeder de anticonceptiepil slikt en last hebt van migraineaanvallen tijdens de stopweek, kun je overwegen om de pil door te slikken. Het wordt dan aangeraden om een eenfase-anticonceptiepil (zoals Microgynon en Marvelon) niet langer dan drie maanden achter elkaar door te slikken. Vrouwen met migraine met aura die roken mogen de anticonceptiepil niet gebruiken, in verband met een verhoogd risico op een herseninfarct. Toediening van extra oestrogeen in de vorm van tabletten of pleisters wordt niet meer geadviseerd als preventieve behandeling van menstruele migraine, vanwege onvoldoende bewijs voor de werking. 

2. Bètablokkers

Voor mensen die normaal gesproken al last hebben van een migraine is dit een oude bekende: de bètablokker. Evenals bij de gewone migraines, kunnen bètablokkers zoals metoprolol en propranolol, worden gebruikt om een migraineaanval te voorkomen. Nadelen van bètablokkers zijn bijwerkingen als vermoeidheid en vermindering van het libido. 

3. Triptanen

Triptanen zijn medicijnen die specifiek zijn ontwikkeld voor de behandeling van migraineaanvallen. Er is daarnaast onderzoek gedaan of deze medicijnen werken bij het voorkomen van een menstruele migraine. Daarbij geven huisartsen aan dat het een mogelijke optie is om de aanvallen te voorkomen. Wel is een nadeel van preventieve behandeling dat het dagelijkse gebruik van de medicatie er mogelijk meer risico is op overdosering en medicatie overgebruik hoofdpijn. Hetzelfde geldt voor het gebruik van pijnstillende medicijnen.