Terwijl de meeste andere zoogdieren sneller kunnen sprinten dan wij, een voordeel van het hebben van vier benen, is de mens eigenlijk geëvolueerd tot duurloper. De theorie is dat dit ons efficiëntere jagers-verzamelaars maakte. Als wij niet zo efficiënt zweet zouden kunnen produceren en afvoeren, hadden onze voorouders geen lange afstanden kunnen lopen tijdens de jacht - en zouden wij in hedendaagse tijd waarschijnlijk geen marathons kunnen lopen.

Wat is zweten

Zweet wordt geproduceerd door klieren in de diepere laag van de huid, de lederhuid. Zweetklieren komen over het hele lichaam voor, maar zijn het talrijkst op het voorhoofd, de oksels, de handpalmen en de voetzolen. Zweet bestaat voornamelijk uit water, maar bevat ook wat zouten. 

De belangrijkste functie ervan is het regelen van de lichaamstemperatuur. Als het water in het zweet verdampt, koelt het huidoppervlak af. Een bijkomende functie van zweet is dat het helpt bij het grijpen, doordat het de handpalmen licht bevochtigt.

Normaal zweten

Het is normaal en gezond om te zweten. ‘Normaal’ zweten kan worden veroorzaakt door: 

  • Warme temperaturen, zoals in de zomer
  • Lichamelijke inspanning
  • Emotionele stress
  • Het eten van heet of gekruid voedsel
  • Koorts in verband met ziekte

Last van een vervelende zweetgeur? Bekijk ons assortiment deodorant:

Toegenomen zweten (hyperhidrosis)

Overmatig zweten staat bekend als hyperhidrosis. Idiopathische hyperhidrosis is de meest voorkomende vorm. Het kan zich tijdens de kindertijd of op latere leeftijd ontwikkelen en kan elk deel van het lichaam treffen, maar de handpalmen en voetzolen of de oksels zijn de meest getroffen gebieden. Het overmatig zweten kan ook bij koel weer voorkomen, maar het is erger bij warm weer en wanneer iemand onder emotionele stress staat.

Enkele bekende oorzaken zijn

  • Obesitas
  • Hormonale veranderingen in verband met de menopauze (opvliegers)
  • Ziekten die gepaard gaan met koorts, zoals infecties of malaria
  • Een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie)
  • Diabetes
  • Bepaalde medicijnen.

In de meeste gevallen zijn geen onderzoeken nodig om de diagnose hyperhidrosis te stellen. Soms wordt een bloedonderzoek naar schildklieraandoeningen aanbevolen.

Wat kun je zelf doen tegen een zweetgeur en (overmatig) zweten

Er zijn een aantal tips die je uit kunt proberen om overmatig zweten te voorkomen en de geur van zweet te verminderen.

  1. Douche dagelijks en gebruik niet te veel zeep. Wanneer je gebruik maakt van een zeep, gebruik dan een antibacteriële zeep. Wassen met een antibacteriële zeep helpt om sommige bacteriën te verwijderen, wat kan helpen tegen de geur.

  2. Trek elke dag schone kleding aan. Het liefst van natuurlijke stoffen, zoals katoen of wol. Synthetische stoffen kunnen ervoor zorgen dat je meer gaat zweten.

  3. Draag bij zweetvoeten het liefst leren schoenen en katoenen of wollen sokken. Probeer luchtige schoenen aan te doen of voornamelijk op slippers te lopen. Draag tijdens koudere perioden het liefst leren schoenen en katoenen of wollen sokken. Vergeet niet om dagelijks schone sokken aan te trekken!

  4. Gebruik bij het last hebben van een zweetgeur een natuurlijke deodorant. Zorg ervoor dat de huid schoon is, dus doe dit bijvoorbeeld na het douchen. Wanneer je overmatig zweet kan het slim zijn een anti-transpirant te gebruiken. 

Een deodorant kan namelijk wel helpen om de zweetgeur te verminderen. Het zorgt dat onder andere je oksels fris blijven, maar zorgt niet voor minder zweetproductie. De meeste deodorant producten bestaan voor een groot deel uit alcohol waardoor het irriterend kan werken. Gebruik daarom geen deodorant na het ontharen. Alcohol zorgt voor een samentrekkende werking op de huid en vermindert hierdoor voor een korte tijd de zweetafscheiding. 

Een anti-transpirant bevat aluminiumzouten. Aluminiumzout zorgt ervoor dat het zweet niet de oppervlakte kan bereiken, waardoor de transpiratie wordt tegengehouden. Een anti-transpirant werkt naast dat het de nare geurtjes bestrijdt, ook tegen zweten.

De behandeling van overmatig zweten

  • Neem contact op met je huisarts.

Als je last hebt van overmatig zweten en de bovenstaande tips helpen niet bij het verminderen van de klachten, dan kun je contact opnemen met je huisarts. Er zijn namelijk op voorschrift sterkere producten beschikbaar die je zouden kunnen helpen. Deze lotions, crèmes of sprays bevatten een hogere concentratie aluminiumzouten, waardoor ze beter werken tegen overmatig zweten dan gewone producten. Deze producten dienen niet ’s ochtends, maar ’s avonds worden aangebracht. Het liefst voor het slapen. De huid moet de volgende ochtend goed worden schoongemaakt. Als na twee tot vijf dagen de huid droog geworden is, hoeft het middel nog maar een paar keer per week worden aangebracht. 

  • Het gebruik van botox op overmatig zweten.

Als de producten met een hogere aluminiumzout concentratie niet helpen, kan worden nagedacht over botox. Deze behandeling is over het algemeen voor alle lichamelijke plekken waar men veel kan zweten, denk dan aan de oksels, handen, voeten en het voorhoofd. Zweten kan er ook voor zorgen dat je elektrolytengehalte omlaag gaat.