Wat is incontinentie precies? Incontinentie is een vervelende aandoening waarbij je ongewenst urine kunt verliezen. Dit kan niet alleen zorgen voor lichamelijk ongemak, maar ook kun je je hierdoor onzeker gaan voelen. Incontinentie komt voor bij zowel vrouwen als mannen en vaak op latere leeftijd, maar niet altijd. Hoe ontstaat incontinentie? En wat kun je er aan doen? Zo zijn er verschillende soorten incontinentiemateriaal verkrijgbaar tegen de ongemakken van incontinentie. Maar wist je dat je ook met gezonde aanpassingen in je leefstijl veel kunt doen aan incontinentie? Zo kan een verminderde weerstand, maar ook stress eerder leiden tot incontinentie problemen. In deze blog lees je er alles over zodat incontinentie jouw leven zo min mogelijk zal hinderen!

Wat is incontinentie precies?

 

Bij incontinentie kun je op onverwachte momenten plotseling urine en/of ontlasting verliezen. Dit gebeurt veelal doordat er geen controle meer bestaat op de sluitspieren van de blaas en/of de darmen. De mate waarin iemand last heeft van incontinentie kan verschillen. Daarnaast bestaat incontinentie uit twee soorten, namelijk urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie. Daarbij bestaan er verschillende soorten urine-incontinentie, zoals stressincontinentie/inspanningsincontinentie, aandrangincontinentie/urge incontinentie, gemengde incontinentie en overloopincontinentie. Bij ontlastingsincontinentie kan men ongewild ontlasting verliezen waarbij er sprake kan zijn van irritatie rond de anus en ongewenst winden laten. 

Incontinentie mannen

Hoewel incontinentie vaker voorkomt bij vrouwen, kunnen ook mannen last hebben van incontinentie. Bij incontinentie man is er vaak sprake van een verminderde werking van de plasbuis. Oudere mannen met een vergrote prostaat hebben vaker last van overloopincontinentie oftewel druppelincontinentie.

Bekijk onze producten bij incontinentie: 

Hoe ontstaat incontinentie?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van het ontstaan van incontinentie. Incontinentie ontstaat door een verminderde werking van de blaas- en/of de darmspieren. Er is dan sprake van spierverslapping. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij het ouder worden, maar ook als gevolg van een zware bevalling. Daarnaast zijn er nog meer factoren die meespelen, zoals leefstijl waarbij stress en de hormoonbalans een belangrijke rol spelen. Samengevat ontstaat urine incontinentie veelal door het volgende:

  • Stress, angst en (in)spanning; dit wordt ook wel stressincontinentie genoemd. Hierbij is er sprake van urineverlies in stressvolle situaties waardoor er druk komt te staan op de blaas. Bij inspanningsincontinentie kan men bijvoorbeeld ongewild urine verliezen tijdens het sporten, rennen, springen of tillen.
  • Blaasontsteking; een urineweginfectie kan ook leiden tot incontinentie. Dit wordt ook wel aangeduid als aandrangincontinentie. Er is dan een onverwachte aandrang om te plassen waarbij men urine kan verliezen. 
  • Overgewicht; gewichtstoename geeft meer kans op het ontstaan van incontinentie. Met een gezond gewicht vermindert je namelijk de druk op de blaas. Heb je last van overgewicht, kies dan voor gezond afvallen. Zo verbeter je ook jouw leefgewoonten.
  • Diabetes; zorgt voor een verhoogd risico op urine incontinentie. 
  • Darmproblemen; een verstoorde darmflora, zoals een moeilijke stoelgang, verhoogt de kans op incontinentie.
  • Neurologische problemen; mentale of psychische problemen, zoals dementie, kunnen ook leiden tot incontinentie.

Wat kun je doen bij incontinentie?

Als je last hebt van incontinentie wil je hier natuurlijk zo min mogelijk last van hebben en dit het liefst zoveel mogelijk helpen voorkomen. Wat kun je doen bij incontinentie? Je kunt incontinentie voorkomen door op tijd naar het toilet te gaan, maar ook door de bekkenbodemspieren te trainen. Daarnaast kun je bij incontinentie gebruik maken van speciaal incontinentie materiaal om ervoor te zorgen dat je er zo min mogelijk last van zult hebben in het dagelijks leven. Dit zijn bijvoorbeeld incontinentie broekjes of incontinentie luiers. Bovendien kun je met steeds meer gezonde gewoonten zorgen voor een gezondere leefstijl dat de kans op incontinentie kan helpen verminderen. Ontdek onze tips waarmee je incontinentie kunt helpen voorkomen:

  • Ga naar het toilet zodra je aandrang voelt en stel het niet uit. Neem ook rustig de tijd voor het moment op het toilet. Je kunt dit ook zien als een moment van mindfulness. Zorg ervoor dat je de blaas helemaal leeg plast en voorkom dat je gaat persen.
  • Train de bekkenbodemspieren door deze dagelijks even aan te spannen. Dit kun je op ieder moment doen. Zo zul je ze helpen versterken waardoor je meer grip hebt op de spieren met minder kans op ongewenst urineverlies.
  • Drink voldoende water; zorg ervoor dat je de hele dag goed gehydrateerd blijft. Drink het liefst regelmatig gedurende de dag. Beperk het drinken van alcohol en koffie, want deze kunnen de blaas juist irriteren. 

De rol van een gezonde leefstijl

Welke rol speelt onze leefstijl bij het ontstaan van incontinentie? Met een gezonde leefstijl houd je zowel lichaam als brein in goede conditie en help je gezondheidsproblemen te voorkomen, ook incontinentie kan worden verminderd of worden voorkomen met een gezond leven:

  • Zorg voor een sterk immuunsysteem; ga gezonder eten en meer bewegen. Met een sterke weerstand help je ook een blaasontsteking te voorkomen; een urineweginfectie vergroot namelijk de kans op het ontstaan van incontinentie.
  • Krijg genoeg voedingsstoffen binnen; zorg ervoor dat je alle vitaminen, mineralen en antioxidanten, zoals vitamine C, binnenkrijgt voor jouw lichamelijke en mentale gezondheid. 
  • Beperk het gebruik van geraffineerde suikers; daarnaast vermijd je het gebruik van zoetstoffen, want deze bevatten de schadelijke stof aspartaam. 
  • Gebruik probiotische voeding; zo zorg je voor een gezonde darmflora en kunnen darmproblemen voorkomen worden. 
  • Stress verminderen; stress speelt ook een belangrijke rol bij het ontstaan van incontinentie, want ons stresshormoon cortisol kan een negatieve invloed hebben op onze darmen en onze blaas.
  • Slaapproblemen oplossen; zo kan bijvoorbeeld slapeloosheid de weerstand verzwakken waardoor infecties, maar ook incontinentie meer kans krijgt. 
  • Stoppen met roken; roken vermindert de weerstand met meer kans op gezondheidsproblemen, zoals incontinentie.
  • Vermijd hormoonverstoorders; schadelijke stoffen in bijvoorbeeld huidverzorging en cosmetica hebben een nadelig effect op onze gezondheid. Kies liever voor natuurlijke huidverzorging, zoals een aluminiumvrije deodorant en een natuurlijke shampoo.
  • Draag katoenen ondergoed; zo voorkom je irritatie en zorg je voor een goede hygiëne. Wist je bovendien dat synthetisch ondergoed microplastics bevat?

Incontinentie voorkomen met een sterke weerstand

Heb je last van incontinentie, overleg dan eerst met een arts om de vorm van incontinentie vast te stellen zodat een geschikte behandeling gekozen kan worden. Incontinentie ontstaat bijvoorbeeld door verslapping van de bekkenbodemspieren. Daarnaast is leefstijl een belangrijke factor bij het ontstaan van incontinentie. Zo geeft een verminderde weerstand, door bijvoorbeeld ongezonde voeding of stress, meer kans op incontinentie. Gelukkig kun je met onze tips de ongemakken van incontinentie zoveel mogelijk verminderen en zelfs helpen voorkomen.