Wat zijn wratten?

Wratten zijn goedaardige knobbeltjes op de huid. Infectie met het humaan papillomavirus (HPV) zorgt ervoor dat deze knobbeltjes ontstaan. Als dit virus in contact komt met je huid, kun je een wrat krijgen. Meestal bevinden wratten zich op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen voorkomen. Er zijn verschillende soorten wratten. Verschillende typen van het HP-virus zorgen voor verschillende soorten wratten. 

Soorten wratten

Er bestaan verschillende soorten wratten, die er allemaal anders uitzien. Dit is hoe je ze herkent: 

  • Gewone wratten. Deze huidkleurige wratten zijn klein en rond. Ze voelen hard, ruw en hobbelig aan. Gewone wratjes komen vooral voor op je handen, knieën en in het gezicht.
  • Waterwratten. Deze witte, bolronde bultjes hebben een parelmoerachtige glans en in het midden een putje. De wratjes zijn gevuld met vocht. Vooral kinderen krijgen waterwratjes.
  • Voetwratten. Voetwratten lijken op gewone wratten qua grootte en formaat op gewone wratten. Ze kunnen pijn of ongemak veroorzaken bij het lopen. 
  • Platte wratten. Deze zijn plat en relatief klein: slechts enkele millimeters. De kleur van platte wratten varieert van huidkleurig tot lichtbruin. 

Wat te doen tegen wratten?

De meeste wratten verdwijnen binnen een paar maanden tot 2 jaar na het ontstaan vanzelf. Heb je er veel last van? Er zijn verschillende middelen waarmee je een wrat eenvoudig zelf kunt verwijderen. Veel van deze middelen zorgen ervoor dat het bovenste laagje van de huid losweekt, waardoor ook de wrat loskomt. Let er hierbij op dat je de huid rondom de wrat beschermt. Zo voorkom je dat je de gezonde huid aantast. De huid rondom de wrat kun je beschermen met vaseline of een gewone pleister. Wij zetten enkele van deze producten voor je op een rijtje:

  • Salicylzuur aanstipvloeistof of wrattenpleister
  • Monochloorazijnzuur (Lucovitaal Wrat weg). Deze stof heeft een afbrekende werking op de huid. Je hoeft het maar eenmaal per week aan te brengen.
  • Mierenzuur (WratX®). Mierenzuur droogt de wrat in. Je hoeft het maar eenmaal per week aan te brengen. 
  • Trichloorazijnzuur (Wartner wrattenpen®, Formule W wrattenpen®). Deze middelen zorgt voor een chemische peeling van de wrat. Je brengt het gedurende vier dagen tweemaal per dag aan. 

Bevriezingsmethode tegen wratten

Ook kun je zelf aan de slag met cryotherapie. Cryotherapie is een betrouwbare bevriezingsmethode die al jarenlang wordt toegepast door huisartsen. De werkzame stof in HeltiQ Wratweg* is gebaseerd op het principe van cryotherapie. Het is een eenvoudige, snelle en effectieve manier om zelf wratten en waterwratjes te behandelen. 

Wratten voorkomen

Hoewel wratten vaak weinig kwaad kunnen, wil je ze waarschijnlijk liever voorkomen dan genezen. Krab en peuter daarom nooit aan de wrat. Zo voorkom je dat je het virus verspreidt. Verspreiding van het virus kan andere mensen besmetten, maar kan er ook voor zorgen dat je op andere plekken op je lichaam last krijgt van wratten. Gebruik daarom ook altijd een eigen handdoek. Ook dan weet je zeker dat je het virus niet verder verspreidt. 

Extra tips bij voetwratten:

  • Was de voeten dagelijks zonder zeep of met een pH-neutrale zeep/wasemulsie;
  • Droog de voeten goed, vooral tussen de tenen;
  • Draag elke dag schone katoenen of wollen sokken;
  • Draag goed passende, liefst leren, schoenen en Wissel dagelijks van schoenen;
  • Draag in gemeenschappelijke doucheruimten en zwembaden slippers;
  • Draag in de sportzaal sportschoenen.