Darmklachten kunnen ontstaan als er problemen zijn met de spijsvertering. Maar wat zijn darmklachten? Bij darmklachten kan er sprake zijn van diarree, maar ook van verstopping oftewel een moeilijke stoelgang. Vaak gaan darmklachten gepaard met buikpijn en misselijkheid.

Oorzaken van darmklachten

Er zijn verschillende oorzaken van darmklachten te benoemen. De veelvoorkomende oorzaken zijn de volgende:

  • Verkeerde voeding; te weinig vezels
  • Te weinig water drinken
  • Te weinig beweging

Bekijk onze producten bij diarree en darmklachten:

Darmklachten op reis

Darmklachten op reis komen veelvuldig voor. Je krijgt dan tenslotte vaak te maken met andere voeding, andere eetgewoonten en soms ook met minder hygiëne. Daarnaast is het water niet overal van een goede kwaliteit. Zo kan reizigersdiarree ontstaan door het eten of drinken van producten die besmet zijn. Daarnaast kun je juist ook last krijgen van verstopping oftewel obstipatie doordat je op vakantie mogelijk te weinig vezels binnenkrijgt.

Reizigersdiarree 

Reizigersdiarree gaat echter vanzelf binnen drie tot vijf dagen over. Het is wel van belang om uitdroging te voorkomen. Je kunt hiervoor water oplosbare poeders gebruiken, zoals ORS (orale rehydratiezouten), bijvoorbeeld van Norit. Dit bevat een mix van zouten en glucose die het vochtgehalte van het lichaam op peil helpen houden. Bij reizigersdiarree kun je eventueel ook Loperamide (loperamide hydrochloride) gebruiken; dit middel remt de darmbewegingen en werkt al binnen een paar uren. Hoewel je darmklachten op reis niet helemaal kunt voorkomen, kun je het wel snel verhelpen. Raadpleeg voor gebruik de bijsluiter. Duurt de diarree langer dan drie dagen? Neem dan contact op met een arts. Wees je er daarnaast van bewust dat de anticonceptiepil minder betrouwbaar kan zijn.

Verstopping

Verstopping of een moeilijke stoelgang komt op reis ook vaak voor. Door andere voeding kun je minder vezels binnenkrijgen. Daarnaast kan het zijn dat je moeite hebt met toiletbezoek op andere plekken. Zorg dat je genoeg vezels eten, zoals in groenten en fruit, peulvruchten en volkoren producten. Daarnaast is het belangrijk dat je gedurende de dag voldoende zuiver water drinkt. Bovendien is het van belang om genoeg te bewegen om verstopping te helpen voorkomen. Voel je drang om naar het toilet te gaan, houd de ontlasting dan niet te lang op. Neem daarbij altijd rustig de tijd voor het toiletbezoek. Je kunt ervoor zorgen dat je altijd wat toiletdoekjes bij je hebt mocht je moeite hebben met de hygiëne van het toilet. Je kunt eventueel een middel gebruiken bij verstopping, zoals middelen met lactulose of lactitol die de darmwerking helpen stimuleren. De ontlasting zal hierdoor ook zachter worden. Dit middel werkt pas na enkele dagen. Je kunt ook een tablet of zetpil met bisacodyl nemen; deze zal de darmwand prikkelen waardoor de darm meer vocht krijgt en de werking wordt gestimuleerd. Een tablet met bisacodyl zal binnen vijf tot tien uur werken; een zetpil werkt vaak al binnen vijftien minuten tot een uur. Middelen met bisacodyl kunnen echter wel darmkrampen veroorzaken. 

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is ook een veel voorkomende klacht tijdens het reizen. Dit ontstaat vaak doordat je wellicht meer eet en drinkt op vakantie. Brandend maagzuur krijgt meer kans bij het eten van vet voedsel, maar ook gekruid voedsel en door het drinken van alcohol, koffie en koolzuurhoudende drankjes. Eet niet te grote porties, maar kies liever voor meerdere kleinere porties verdeeld over de dag. Voorkom dat je ’s avonds laat voor het slapengaan nog teveel eet. Eet drie uur voordat je naar bed gaat liever niks meer. Bij brandend maagzuur kunnen maagzuurremmers worden gebruikt; gedurende een periode van maximaal twee weken. Deze kunnen bijwerkingen hebben. Kies liever voor natuurlijke manieren tegen brandend maagzuur. 

Hoe voorkom je darmklachten op reis?

Wat kun je zelf doen als je op reis gaat en darmklachten wilt voorkomen of oplossen? Zorg zoveel mogelijk voor een goede hygiëne en probeer altijd de handen te wassen voor het eten. Eet je maaltijden het liefst met bestek. Vers fruit of fruitsap dat door anderen is gesneden kun je beter laten staan. Drink bij voorkeur alleen flessenwater als je het kraanwater in het land niet vertrouwt. Eet voldoende vezels en drink genoeg zuiver water. Je kunt eventueel zelf lijnzaad of chiazaad meenemen dat bevorderlijk werkt voor een goede darmflora. Zorg daarnaast voor dagelijkse beweging en ontspanning.