Matcha is een van de bekendste superfoods. Je kent het waarschijnlijk als het wonderlijke groene poeder dat een positieve invloed kan uitoefenen op je gezondheid  Maar is matcha wel gezond? En zo ja wat zijn de gezondheidsvoordelen van matcha? Dit hebben wij voor je uitgezocht!

Matcha

Matcha is een groene thee, afkomstig uit het Japanse Kyoto. Matcha bestaat uit groene poeder met een bijzondere smaak. Deze smaak wordt ook wel umami genoemd. Dit is de vijfde wetenschappelijke smaak naast onze smaakpapillen zoet, zuur, zout en bitter. Wist je dat er verschillende soorten matcha zijn? Enkel matcha van hoge kwaliteit heeft deze bijzondere smaak en blijft na het drinken minstens 1 uur aanwezig. Hoe je de kwaliteit van matcha poeder kunt bepalen, lees je hieronder.

Matcha poeder

Met matcha poeder kun je eenvoudig een matcha thee maken. Wanneer je voor de eerste keer matcha thee gaat maken, sta je misschien verstelt, want matcha thee is echt groen! Het is pure groene poeder die boordevol gezonde stofjes zit. Hoe je een heerlijk kopje matcha thee maakt, lees je hieronder. Wist je trouwens dat matcha boordevol calcium, vitamine A, vitamine C, ijzer, kalium en eiwit zit? Nog meer reden om vandaag nog te starten met matcha!

Benieuwd? Bestel matcha poeder eenvoudig via Leef.nl: 

Matcha thee

Er is bijna geen thee gezonder dan matcha thee! Matcha poeder zit boordevol antioxidanten en polyfenolen (wat ook een soort antioxidant is). Antioxidanten spelen een cruciale rol in je lichaam, omdat ze je lichaam tegen schadelijke stoffen beschermen. Daarnaast hebben antioxidanten een ontstekingsremmend effect. 

Matcha thee maken

Je kunt matcha thee op verschillende manieren bereiden, namelijk via de Usucha Matcha wijze of via de Koicha Matcha bereidingswijze. Uscha matcha thee is dunner dan Koicha matcha thee. 

  1. Om beide matcha theesoorten te maken, moet je eerst water verhitten tot ongeveer 80 graden. Je kunt het water ook eerst koken en dan vervolgens wat laten afkoelen.
  2. Om de Usacha matcha thee te bereiden gebruik je 1 gram matcha poeder en voeg je dit toe aan de matcha bowl. 1 gram matcha poeder is ongeveer een halve theelepel. Voor de Koicha matcha thee heb gebruik je 2 theelepels matcha poeder (dit komt overeen met 4 gram Matcha poeder).
  3. Vervolgens schenk je ongeveer 80 milliliter water bij het matcha poeder en klop je ongeveer 30 seconden totdat er wat schuim ontstaat. Om echte matcha thee en matcha schuim te maken, kun je hiervoor de Amanprana Matcha bamboo wisk gebruiken. Dit was de laatste stap voor Usucha matcha thee, de matcha thee is nu klaar om gedronken te worden! Lees verder om erachter te komen hoe je de Koicha matcha thee bereidt,
  4. Wil je liever Koicha Matcha thee bereiden, dan voeg je eerst een klein beetje water toe en klop je het matcha poeder tot een pasta met een kloppertje, of een lepel. 
  5. Vervolgens voeg je ongeveer 40 milliliter water bij de matcha poeder tot er een dik mengsel ontstaat. De Koicha matcha thee is nu klaar om gedronken te worden!

Dit zijn twee manieren om matcha thee te drinken. Maar uiteraard kun je zelf je matcha thee sterker of minder sterk maken! Matcha thee drink je het best ongeveer 1 à 2 keer per dag. Als je een kopje extra wilt drinken, mag dat gerust, want matcha poeder is bij hogere hoeveelheid niet schadelijk. 

Matcha gezond

Matcha is een natuurproduct, wat betekent dat de kwaliteit kan verschillen. En dan vraag je je misschien af hoe je weet of je matcha poeder hebt van hoge kwaliteit? Om te bepalen of je matcha poeder in huis hebt van goede kwaliteit kun je naar twee dingen kijken:

  1. Bekijk de kleur van de matcha poeder. De kleur van zuivere matcha is fris, helder en echt groen van kleur. 
  2. Bekijk en voel hoe ‘zacht’ de matcha poeder is. Matcha poeder van hoge kwaliteit voelt fijn en zijdezacht aan. 

Dus genoeg redenen om vandaag nog te starten met de beste matcha poeder! Neem snel eens een kijkje in ons brede assortiment aan hoogwaardige matcha poeders. Benieuwd naar meer superfoods? Lees ook ons artikel over maca poeder.