Soms is het noodzakelijk om pijnstillers te slikken. Je hebt hoofdpijn met een belangrijk tentamen op de planning of je bent op je knie gevallen tijdens het hardlopen. Iedereen gebruikt wel eens een pijnstiller. Veel pijnstillers zijn makkelijk te verkrijgen bij de drogist, maar wist je dat het gebruik van sommige van deze pijnstillers maagschade kunnen veroorzaken?  Gelukkig bestaan er maagbeschermers, zodat je jouw pijnstillers veilig kan innemen. Maar wat zijn maagbeschermers? Welke zijn er? En hoe gebruik je ze? In deze blog lees je meer over maagbescherming bij pijnstillers. 

Check ook ons hele assortiment pijnstillers:

Wat doen maagbeschermers? 

Brandend maagzuur komt veel voor in Nederland. Het kan ontstaan door het gebruik van medicijnen of door een medische aandoening. Als je last hebt van maagzuur dan is het vaak nodig om een maagbeschermer te gebruiken, te veel maagzuur kan de maagwand namelijk beschadigen. Maagbeschermers verminderen de aanmaak van het zuurgehalte in je maag. De meeste maagzuurremmers zijn zonder recept verkrijgbaar.

Welke maagbeschermers zijn er?

De maagbeschermers zijn onderverdeeld in twee verschillende groepen: histaminereceptor-2 blokkers (H2-blokkers) en protonpompremmers. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kunnen bij de drogist of apotheek gekocht worden. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door een arts. Er zijn verschillende soorten protonpompremmers die dienen als maagbeschermer. Dit zijn tabletten met de werkzame stof esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol. Deze soort maagbeschermers kun je over het algemeen alleen op recept krijgen. Slechts een aantal kan je in een lagere sterkte bij de drogist of apotheek kopen. De bekendste onder deze is Omeprazol, bijvoorbeeld de Losecosan 20mg.

Hoe moet ik maagbeschermers gebruiken?

H2-blokkers werken ongeveer 12 uur en protonpompremmers kunnen 24 uur werken. Het maakt dus niet uit hoeveel keer per dag je een pijnstiller inneemt, de maagbeschermer hoeft maar een keer daags te worden ingenomen. Wanneer je stopt met het gebruik van de pijnstiller dan stop je ook met de maagbeschermer. Een maagbeschermer is een geneesmiddel, dus lees altijd goed de bijsluiter voor gebruik.

Zijn er ook natuurlijke maagbeschermers? 

Protonpromremmers zoals Omeprazol blokkeren de aanmaak van het maagzuur. Echter hoort maagzuur in een zekere mate in ons lichaam thuis. Wanneer je maagbeschermers langere tijd slikt, zou dit tot andere klachten kunnen leiden. Op langere termijn kun je dus ook kiezen voor natuurlijke maagzuurremmers. 

Voorbeelden van natuurlijke maagzuurremmers zijn: 

  1. Baking soda 
    Als natuurlijke maagzuurremmer is baking soda een goed alternatief. Als je een hoge bloeddruk hebt dan wordt het afgeraden om baking soda te gebruiken vanwege het hoge natriumgehalte.
  2. Griekse Yoghurt met koriander
    Yoghurt is als zuivelproduct een bron van glutamine. Glutamine heeft als voordeel dat het op natuurlijke wijze maagzuren vermindert. Het is dus een goed natuurlijk alternatief.