Wat is rosacea?

Rosacea is een veel voorkomende chronische, niet-besmettelijke huidaandoening in het gezicht. Rosacea wordt gekenmerkt door felrode verkleuringen van de wangen en de neus. Hier is ook de naam rosacea van afgeleid, rosacea betekent namelijk letterlijk ‘rood als een roos’. Andere voorkomende kenmerken naast de roodheid zijn kleine zichtbare bloedvaatjes (couperose), bultjes en puistjes. De aanwezigheid van puistjes kan tot verwarring leiden tussen rosacea en acne. Maar rosacea en acne zijn verschillende huidaandoeningen. Daarnaast komen ook oogafwijkingen voor bij rosacea. Rosacea ontstaat meestal bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar, maar kan ook bij mannen en kinderen voorkomen. De symptomen van rosacea zijn meestal goed te behandelen, maar de aandoening is nog niet te genezen. Dit komt mede omdat de precieze oorzaak van rosacea niet bekend is. 

Wat kun je zelf doen tegen rosacea?

Er zijn verschillende acties die je zelf kan ondernemen om de symptomen van rosacea te behandelen. Het is verstandig om erachter te komen wat jouw rosacea verergert. Denk hierbij aan koud weer, warm weer, alcohol, kruidig eten, huidreinigingsmiddelen etc. Als je eenmaal weet wat jouw rosacea erger maakt, kan het helpen deze factoren juist te vermijden. Naast het vermijden van uitlokkende factoren is het ook belangrijk de huid zo min mogelijk bloot te stellen aan zonlicht. Gebruik ook altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 15 of hoger) en een parfumvrije zonnebrand.

Ook is het belangrijk je huid goed te verzorgen. Denk hierbij aan het minimaal eenmaal per dag reinigen van de huid met een mild/zeepvrij reinigingsproduct en het gebruik van hydraterende, niet-vette dag- en nachtcrèmes. Pas op met waterproof make-up en exfoliërende crèmes, scrubs of reinigingsborstels. Dit doet de gevoelige huid niet ten goede. Om roodheid of puistjes te camoufleren kan een foundation of concealer op waterbasis het beste worden gebruikt. 

Bekijk al onze huidverzorging hieronder:

Rosacea behandeling

Naast de bovengenoemde acties die je zelf onderneemt zijn er ook andere behandelingen voor rosacea mogelijk. Bij een milde of beginnende rosacea wordt begonnen met een uitwendige behandeling met een crème of een gel. Wanneer dit onvoldoende werkt of als er sprake is van ernstige rosacea kan ook inwendige therapie met tabletten of capsules worden ingezet. Zichtbare bloedvaatjes kunnen met een fijn, elektrisch naaldje worden dichtgebrand en ook eventuele oogafwijkingen worden in de gaten gehouden en behandeld. Voor al deze behandelingen is het nodig om langs de huisarts te gaan.

Meer leren over de huid? Lees dan ook ons artikel 'Hoe ziet blaasjeseczeem eruit?'