Vitamine B6 (pyridoxine) is een wateroplosbaar vitamine dat belangrijk is voor ons lichaam. Zo is het onder andere betrokken bij het immuunsysteem, de spijsvertering en het zenuwstelsel. Je lichaam neemt vitamine B6 snel op omdat het een wateroplosbaar vitamine is, maar dit betekent ook dat de vitamine snel weer wordt uitgescheiden via de urine. Daarom is het belangrijk dat je genoeg vitamine B6 binnen krijgt en dit kan op verschillende manieren. Vitamine B6 krijg je binnen via voeding of supplementen. Uit welke voeding je deze specifieke vitamine haalt, lees je in dit artikel!

Waarom is vitamine B6 zo belangrijk?

Vitamine B6 is belangrijk voor ons lichaam door verschillende effecten die het heeft. Zo is het belangrijk voor ons lichaam omdat het de afbraak en opbouw van aminozuren ondersteunt. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en eiwitten spelen veel verschillende rollen in ons lichaam. Daarnaast reguleert vitamine B6 de activiteit van de hormonen. Door deze effecten heeft B6 invloed op veel processen in het lichaam. 

Welke voeding bevat vitamine B6?

Vitamine B6 krijg je vooral binnen door het eten van de volgende voeding: vlees, brood, eieren, vis, aardappelen, peulvruchten, groente, graanproducten, en melkproducten. Voor zowel mannen als vrouwen tussen de 19-50 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 1.5 milligram vitamine B6. Hier lees je meer over de dagelijks aanbevolen hoeveelheid per geslacht en leeftijdscategorie. Dit komt neer op het eten van 6 volkoren sneetjes brood. De grootste hoeveelheid vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Ook groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6, maar dit is slechts een klein beetje. 


Een andere manier om vitamine B6 binnen te krijgen is via supplementen. Die vind je hieronder:

Pas op met teveel vitamine B6

Let wel dat je niet teveel vitamine B6 binnenkrijgt. Eenmaal dagelijks is de bovengrens vastgesteld op 25 milligram vitamine B6, maar als je langdurige tijd meer dan 21 milligram vitamine B6 binnenkrijgt treedt schade op. Vooral het zenuwstelsel is hier het slachtoffer van. gevoeligheid voor licht, gevoelloosheid, tintelingen en zenuwpijn zijn een aantal voorbeelden van symptomen die ontstaan. 

Meer leren over alle soorten vitamine B? Lees dan ons artikel 'Welke soorten vitamine B zijn er en waar dienen ze voor?'